November 27, 2021

Inflacioni në SHBA arrin në nivelin më të lartë në tri dekada

Shpërndaje lajmin

Inflacioni në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka arritur nivelin më të lartë në tri dekada, pasi një rritje e çmimeve të gazit dhe mallrave pothuajse është dyfishuar që nga viti i kaluar, duke detyruar drejtuesit e kompanive të rrisin shpenzimet e tyre çdo muaj që prekin industri të shumta, përfshirë shitjen e makinave dhe bujqësinë.

Njerëzit zakonisht blejnë ushqime të freskëta në tregjet lokale të fermerëve, që shpesh është alternativa më e lirë. Megjithatë, rritja e kostove lidhur me transportin dhe zinxhirin e furnizimit, ka ndikuar gjithashtu në çmimet e ushqimeve pasi fermerët kanë paguar më shumë për kostot.

Ndërkohë, prodhimi dhe shpërndarja e automjeteve të reja kanë pësuar një pengesë të madhe që nga fillimi i pandemisë, pasi mjaft qytetarë kanë arritur fitime duke shitur automjete të përdorura që normalisht do të kishin rënë në vlerë vitet e fundit, raporton Scan TV.

Ekonomistët kanë shprehur shqetësime nëse kjo rritje e fundit e inflacionit mund të zgjidhet vetëm duke trajtuar krizën e zinxhirit të furnizimit.

Derisa Qeveria federale vazhdon të rrisë shpenzimet për të mbështetur familjet dhe kompanitë të prekura nga pandemia e COVID-19, Rezerva Federale e SHBA-së tha se mund të mbajë nën kontroll normën e inflacionit, por deri atëherë presioni po rritet mbi konsumatorët dhe bizneset e vogla.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *