Iniciativa mes Zvicrës dhe Francës për “luftën kundër kontrabandistëve”

0
Shpërndaje lajmin

Këshilltarja Federale, Elisabeth Baume-Schneider dhe ministri i Brendshëm francez, Gérald Darmanin, prezantuan të premten një plan veprimi për të luftuar rrjetet e kontrabandës dhe njerëzit që nuk kanë të drejtë azili.
Të dy ministrat e prezantuan këtë plan veprimi në zyrën doganore të Moillesulaz, në komunën Thônex të Gjenevës. Nëse të dy vendet tashmë bashkëpunojnë në zonën kufitare, ata duan të bëjnë më shumë përballë rritjes së “emigrimit dytësor”, pra të udhëtojnë nga një shtet Shengen në tjetrin, shkruan RTS.
Megjithatë, për shkak të vendndodhjes së saj gjeografike, mijëra njerëz kalojnë çdo vit nëpër Zvicër, të ardhur nga Italia apo Austria, për të shkuar në Francë, Gjermani apo Britani të Madhe.
“Ne jemi të vendosur të luftojmë së bashku kundër migracionit të parregullt dhe në veçanti për të luftuar kundër aktiviteteve kriminale të kontrabandistëve, të cilat janë një plagë e vërtetë e shoqërisë”, deklaroi kreu i Departamentit Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP).
Nga ana e tij, ministri francez i Brendshëm tha se donte të “zotëronte së bashku” kufirin franko-zviceran.
Janë planifikuar masa të ndryshme, të strukturuara rreth tre akseve, duke filluar nga aspekti i sigurisë, patrulla të përziera policore do të mobilizohen “kundër kontrabandistëve” në zonën kufitare, veçanërisht në trafikun hekurudhor ndërkufitar. Kontrollet do të intensifikohen, por jo sistematike. Komunikimi do të forcohet edhe me emërimin e oficerëve ndërlidhës, tregon DFJP, përcjell albinfo.ch.
Zvicra dhe Franca gjithashtu dëshirojnë të bashkëpunojnë për kthimet në vendet e origjinës, veçanërisht duke organizuar fluturime të përbashkëta kthimi. Një fluturim i parë i këtij lloji tashmë është vendosur më 10 tetor për në Gjeorgji.
Së fundi, të dy qeveritë thonë se “ndajnë të njëjtin vizion për çështjet e migracionit” dhe duan të punojnë së bashku për të ndikuar në debatin evropian.
Ky bashkëpunim vjen në një kohë kur Këshilli Federal është nën presionin e UDC-së dhe, në një masë më të vogël, të PLR-së për politikën e migracionit, duke synuar veçanërisht socialisten Elisabeth Baume-Schneider.
“Unë nuk kam një agjendë politike të diktuar nga njëra apo tjetra parti. Ajo është diktuar nga dëshira për t’iu përgjigjur sfidave të migracionit, të cilat janë komplekse dhe që janë evropiane”, u shpreh ajo.
Dy zyrtarët e zgjedhur nënshkruan një deklaratë të synimit për të realizuar këtë plan veprimi, i cili do t’i nënshtrohet një vlerësimi gjatë gjysmës së parë të vitit 2024. Para Francës, Zvicra kishte përfunduar tashmë plane të ngjashme veprimi në vitin 2022 me Austrinë dhe Gjermaninë, shkruan RTS.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *