Ja sa mund të gjobiteni për mos mbajtjen e maskës në Zvicër

Share

coronavirus covid 19 spain woman medical protective mask with image flag spain 94120 333

Këshilli Federal i Zvicrës sapo e ka bërë më të lehtë për policinë të gjobisë dikë për mos mbajtjen e maskës.

Në seancën e fundit, Këshilli Federal i Zvicrës mori një numër vendimesh në lidhje me pandeminë e vazhdueshme të koronavirusit, transmeton albinfo.ch.

Përveç vënies në dispozicion të më shumë fondeve për bizneset e goditura rëndë nga pandemia, qeveria gjithashtu paraqiti ndryshime në Aktin e Epidemive për ta bërë më të lehtë për policinë të lëshojë gjoba për shkelje të vogla të kërkesës së maskës së Zvicrës.

Më parë, ndërsa kishte hapësirë ​​për të lëshuar gjoba, kjo do të kërkonte veprime gjyqësore. Si rezultat, shkeljet e vogla – të tilla si refuzimi i një individi për të mbajtur një maskë – nuk u ndëshkuan, fokusi kryesor në bizneset që nuk arritën të zbatojnë kërkesën e maskës.

Sipas shtypit zviceran Watson: “Shkeljet e vogla të Aktit të Epidemive të tilla si shkeljet e detyrimit për të mbajtur një maskë fytyre tani duhet të dënohen me gjoba”.

Në një konferencë shtypi pas vendimit, zëdhënësi i Këshillit Federal André Simonazzi tha se qëllimi nuk ishte të shpërndanin mijëra gjoba të tjera.

“Ne e patëm këtë mundësi në pranverë (për të lëshuar gjoba), tani e kemi krijuar përsëri. Por nuk është qëllimi të lëshosh shumë gjoba ”.

Ueli Maurer shtoi se lehtësimi i vendosjes së gjobave “ndihmon” në luftën kundër virusit.

“Ne duhet ta kuptojmë që gjërat do të përmirësohen së shpejti nëse të gjithë i përmbahemi masave. Ju gjithashtu mund të gjobitni njerëz për demonstrata kundër masave, “tha ai.

“Ju mund të protestoni dhe të ankoheni, por nëse nuk i ulim numrat, nuk do të funksionojë. Ndonjëherë një gjobë mund të ndihmojë. ”

 

Kur bëri njoftimin, qeveria nuk dha komente për shumën që dikush duhet të paguajë për të ashtuquajturat shkelje “të vogla” të kërkesës së maskës.

Megjithatë në 19 nëntor, autoritetet zvicerane konfirmuan se gjoba për mos mbajtjen e një maske do të jetë e ndryshueshme por do të kufizohet në CHF300.

Gjoba duhet të paguhet brenda 30 ditësh, përndryshe çështja do t’i dorëzohet një prokurori publik, ku kostoja e përgjithshme mund të rritet.

Shkelja e masave të tjera të koronavirusit mund të çojë në një gjobë deri në 10,000 CHF sipas Aktit të Epidemive – megjithëse nëse një gjobë e tillë do të merret ndaj një individi mbetet për tu parë.

Në përputhje me ligjin, shkeljet e kërkesës për maskë mund të rezultojnë në gjoba deri në 10,000 CHF – ndërsa shkeljet nga pakujdesia mund të dënohen me gjobë prej 5,000 CHF.

Ndjekja penale do të drejtohet nga kantonet por do të duhet që një ankesë të paraqitet nga një pronar dyqani ose lokali në mënyrë që të fillojë procesi.

Michel Gerber, nga Zyra Federale e Shëndetit Publik, tha se të gjitha dënimet duhet të jenë proporcionale me incidentin – duke nënkuptuar që individët nuk kanë gjasa të marrin një gjobë kaq të lartë.

Siç raportohet nga shtypi zviceran i lajmeve 20 Minuta, gjobat më të larta ka më shumë të ngjarë të vendosen kundër pronarëve të biznesit dhe organizatorëve të ngjarjeve.

 

The post Ja sa mund të gjobiteni për mos mbajtjen e maskës në Zvicër appeared first on Albinfo.


Share

Komente