Shpërndaje lajmin

Një robot japonez ka prekur me sukses Hënën, por problemet me sistemin e tij të energjisë diellore bëjnë që misioni të jetojë vetëm për disa orë.
Landeri inteligjent për hetimin e hënës (Slim) vendoset butësisht në sipërfaqen hënore pranë një krateri ekuatorial.
Arritja e bëri kombin aziatik vetëm vendin e pestë që zbarkoi butësisht në satelitin natyror të Tokës, pas SHBA-së, Bashkimit Sovjetik, Kinës dhe Indisë.
Megjithatë, inxhinierët tani po luftojnë për të shpëtuar misionin.
Për arsye që ende nuk janë kuptuar plotësisht, qelizat diellore të anijes nuk do të prodhojnë energji elektrike.
Kjo e lë Slim plotësisht të varur nga bateritë e tij dhe këto përfundimisht do të shkarkohen. Kur ta bëjnë, zanati do të heshtë. Nuk do të marrë komanda dhe nuk do të jetë në gjendje të flasë me Tokën.
Inxhinierët aktualisht po i japin prioritet aktiviteteve.
Ata kanë fikur ngrohëset dhe po nxjerrin fotografi nga zanati. Ata po marrin gjithashtu të dhëna që do t’u tregojnë se sa mirë funksionoi softueri i uljes.
Zyrtarët e agjencisë hapësinore japoneze (Jaxa) nuk do të heqin dorë menjëherë nga Slim nëse ai hesht. Është gjithmonë e mundur që qelizat diellore të jenë orientuar disi në një mënyrë që i pengon ata të shohin Diellin.
Ndërsa këndet e dritës ndryshojnë në Hënë, ishte e mundur që Slim të kthehej në jetë, thanë zyrtarët.
I pyetur në një konferencë shtypi nëse Japonia mund të pretendonte me të drejtë një ulje të butë, zëvendëspresidenti i Jaxa, Hitoshi Kuninaka, tha se mund.
“Nëse zbritja me energji elektrike nuk do të ishte e suksesshme, atëherë do të kishte pasur një përplasje me sipërfaqen me një shpejtësi shumë të lartë dhe funksioni i anijes kozmike do të kishte humbur plotësisht,” u tha ai gazetarëve.
“Por ajo ende po na dërgon të dhënat siç duhet, që do të thotë se objektivi ynë fillestar për një ulje të butë ishte i suksesshëm.”
Slim mbante dy rovera të vegjël dhe telemetria tregon se ai arriti t’i nxirrte ashtu siç ishte planifikuar pak para uljes.
Anija, e cila mban një kamerë infra të kuqe, do të kalonte dy javët e ardhshme duke studiuar gjeologjinë lokale. Se sa nga ky hetim mund të arrihet në kohën e disponueshme është e paqartë.
Statistikisht, është vërtetuar shumë e vështirë të ulesh në Hënë. Vetëm rreth gjysma e të gjitha përpjekjeve kanë pasur sukses.
Jaxa besoi në teknologjitë e reja të lundrimit me precizion.
Kompjuteri në bord i landerit përdori përpunimin e shpejtë të imazhit dhe hartën e kraterit për të shmangur rreziqet për të arritur pikën e tij të uljes.
Inxhinierët kishin dashur të arrinin 100 m (330 ft) nga vendndodhja e tyre e synuar dhe tani do të studiojnë të dhënat për të parë se sa mirë performoi Slim. Por indikacionet e hershme janë se teknologjitë funksionuan siç ishin projektuar.
“Duke parë të dhënat e gjurmëve, unë besoj se SLIM me siguri ka arritur një ulje të saktë me saktësi 100 metra. Sigurisht, siç ju informuam paraprakisht, do të duhej rreth një muaj për të analizuar me saktësi informacionin,” tha zoti Kuninaka.
Slim filloi manovrat e tij të zbritjes nga një lartësi prej 15 km (9 milje) në mesnatën e së shtunës, Koha Standarde e Japonisë (15:00 GMT, e premte). Përplasja ndodhi vetëm pas orës 15:20 GMT.
Vendi i uljes, afër kraterit Shioli, aktualisht është i larë nga rrezet e diellit, por errësira e natës hënore do të kthehet atje në fund të muajit.
Kur kjo të ndodhë, temperaturat do të bien në nivele që janë shumë të afta të thyejnë bordet e qarkut elektronik.
Vendi i synuar i uljes ishte në shpatet që i afroheshin kraterit Shioli, i cili është në jug të ekuatorit të hënës.
Jaxa ka zbritur dy herë robotë në asteroidë, kështu që kjo ulje e Hënës është një tjetër pendë në kapakun e saj.
Ai do të luajë një rol të rëndësishëm në programin Artemis të agjencisë amerikane të hapësirës (Nasa), i cili synon të rivendosë njerëzit në sipërfaqen hënore pas një hendeku prej më shumë se gjysmë shekulli.
Vitin e kaluar, një kompani private japoneze, iSpace, kishte filluar të zbarkonte. Anija e saj Hakuto-R u rrëzua kur kompjuteri në bord u hutua në lidhje me lartësinë e tij mbi Hënë.
Të enjten, kompania private amerikane Astrobotic hodhi anijen e saj të uljes Peregrine në atmosferën e Tokës. Një defekt i shtytjes e pengoi atë madje të përpiqej të bënte një përpjekje për ulje./BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *