Ju dhembin gjunjët? Zbuloni çfarë duhet të hani për ta parandaluar

Shpërndaje lajmin

Çelësi për të shmangur dhimbjen e gjurit mund të jetë në pjatën tuaj dhe ju mund të mos e dini!
Njerëzit që kanë një dietë të pasur me fibra mund të kenë më pak gjasa të zhvillojnë artrit në gjunjë, sipas një studimi të ri të botuar në Annals of Reumatic Diseases.
Në studim, studiuesit analizuan të dhënat nga dy studime të ndryshme (Iniciativa e Osteoartritit (OI), me 5000 pjesëmarrës dhe Framingham Offspring, me 1200 pjesëmarrës) dhe zbuluan se sa më shumë fibra të konsumonin pjesëmarrësit, aq më pak dhimbje gjuri përjetonin mundësinë e artritit të gjurit.
Konkretisht, në studimin e OI, ata që konsumonin mesatarisht 20 gramë fibra në ditë kishin 30% më pak gjasa të kishin simptoma të artritit të gjurit dhe 19% më pak gjasa që dhimbjet e gjurit të përkeqësoheshin në 4 vitet e ardhshme, krahasuar me ata të cilët konsumonin më pak fibra.
Në studimin e dytë, ata që konsumonin 26 gramë në ditë, pra konsumonin më shumë fibra, kishin 61% më pak rrezik për të zhvilluar dhimbje artriti në gju, krahasuar me ata që konsumonin një sasi të reduktuar, më pak se 14 gramë në ditë.
Në të dy studimet, fibrat e drithërave u shoqëruan gjithashtu me më pak dhimbje gjuri. Siç rezulton, mund të ketë diçka mbrojtëse në fibra, me studiuesit që besojnë se redukton nivelet e CRP dhe rrit ngopjen, duke parandaluar ngrënien e ushqimit. Kjo është gjithashtu e rëndësishme, pasi ekziston një lidhje e fortë midis artritit të gjurit dhe obezitetit.
Pra, sigurohuni që të konsumoni 25 gram (femra) dhe 38 gram (burra) fibra çdo ditë, përmes frutave, perimeve, bishtajoreve dhe drithërave, për të mbajtur gjunjët larg dhimbjes./

Leave a Reply

Your email address will not be published.