October 28, 2021

Ka të ngjarë që gratë të vuajnë më gjatë nga pasojat e Covid

Shpërndaje lajmin

Kur Covid-19 shpërtheu në botë, fokusi fillestar ishte se si të parandalohen vdekjet.

Burrat e moshuar kishin më shumë të ngjarë të vdisnin nga virusi sesa të rinjtë ose gratë, dhe u bë e qartë se jo të gjithë njerëzit vuajtën ose vdiqën në një shkallë të barabartë. Infeksioni Covid-19 ishte fatal në disa dhe asimptomatik në të tjerët.

Me kalimin e kohës, ka filluar shfaqja e Sindromës Post-Covid, e njohur në mënyrë bisedore si Covid i gjatë. Infeksioni fillestar zgjidhet, megjithatë simptomat vazhdojnë, ose zhvillohen simptoma të reja, duke rezultuar në vuajtje të zgjatur edhe kur infeksioni origjinal ishte i lehtë.

Epidemia e Sars (Sindroma e Renditjes së Rëndë Akute) e vitit 2002, dhe epidemia e Mers (Sindroma e Frymëmarrjes së Lindjes së Mesme) e vitit 2015 u shkaktuan të dy nga koronaviruset. Në të dy rastet, burrat kishin më shumë të ngjarë të vdisnin nga infeksioni i tyre sesa gratë, punonjësit e kujdesit shëndetësor ishin në rrezik të lartë të infeksionit nga pacientët e tyre dhe një pjesë e të mbijetuarve vuanin simptoma të vazhdueshme.

Sindromat Post-Covid, Post-Sars dhe Post-Mers përfshijnë të gjitha lodhje dhe dhimbje të vazhdueshme dhe tregojnë ngjashmëri të forta me Sindromën e Lodhjes Kronike, një gjendje më e zakonshme te gratë sesa te burrat. /TheGuardian

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *