Kabineti gjerman nënshkruan planin për të lehtësuar marrjen e shtetësisë

0
Shpërndaje lajmin

Qeveria gjermane paraqiti të mërkurën një propozim për të reformuar ligjin e shtetësisë së vendit. Ajo ende duhet të diskutohet nga të dyja dhomat e Parlamentit.
“Ky është një nga projektet më të rëndësishme të koalicionit. Ka pasur shumë debate, për fat të keq, të shënuara nga pakënaqësitë… në kurriz të njerëzve që kanë punuar këtu dhe kanë dhënë një kontribut për mirëqenien tonë”, tha ministrja e Brendshme, Nancy Faeser, kur prezantoi reformën, shkruan DW.
Çfarë dimë për planin e reformës qytetare?
Plani lejon shtetësinë e dyfishtë, thjeshton procesin e natyralizimit dhe shkurton kohën e nevojshme përpara aplikimit nga tetë vjet në pesë vjet.
Ata që mund të demonstrojnë një nivel të lartë integrimi dhe aftësi të avancuara të gjuhës gjermane do të mund të marrin nënshtetësinë pas vetëm tre vjetësh sipas draft propozimit, përcjell albinfo.ch.
Ata që janë të varur nga mbështetja shtetërore nuk do të kenë të drejtë të aplikojnë për shtetësi.
Agjencia Gjermane e Shtypit (dpa) raportoi se drafti përjashton në mënyrë eksplicite personat e dënuar për kryerjen e krimeve për arsye antisemitiste ose raciste.
Reforma është projektuar gjithashtu për të thjeshtuar rrugën drejt shtetësisë për anëtarët e gjeneratës së “punëtorëve mysafirë” të Gjermanisë që erdhi në vitet 1960, shumë nga Turqia. Sipas propozimit, njerëzit nga kjo gjeneratë do të duhet vetëm të kalojnë një test me gojë për të demonstruar aftësitë e tyre të gjuhës gjermane dhe jo me shkrim, shkruan DW.
Ligji do të lejojë më shumë njerëz të fitojnë shtetësi të dyfishtë, duke përfshirë ata nga komuniteti turk. Deri më tani, e drejta për shtetësi të dyfishtë në përgjithësi ka qenë e kufizuar për qytetarët e BE-së dhe zviceranëve, megjithëse ka disa përjashtime.
Qeveria kërkon të mbulojë mungesën e fuqisë punëtore
Reforma e shtetësisë ishte një premtim i madh i bërë nga qeveria e koalicionit të kancelarit Olaf Scholz, e përbërë nga socialdemokratët e qendrës së majtë (SPD), Demokratët e Lirë neoliberalë (FDP) dhe ambientalistët të Gjelbrit, të cilët morën pushtetin në fund të 2021.
Qeveria gjermane po kërkon të tërheqë punëtorë të huaj për të plotësuar mungesën e fuqisë punëtore.
“Ne jemi në mes të një konkursi global për mendjet më të mira. Por ne do të fitojmë mendjet më të mira vetëm nëse ata mund të bëhen plotësisht pjesë e shoqërisë sonë në të ardhmen e parashikueshme”, tha ajo. Faeser shtoi se ligji pasqyronte “shoqërinë e larmishme” të Gjermanisë. Faeser tha se lejimi i shtetësisë së dyfishtë do të thotë se njerëzit nuk janë “të detyruar të heqin dorë nga një pjesë e identitetit të tyre”, tha Faeser, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *