Kantonet duan të centralizojnë dosjen elektronike të pacientëve

0
Shpërndaje lajmin

Regjistri elektronik i pacientit, EPR duhet të menaxhohet dhe financohet në mënyrë të centralizuar dhe uniforme, pasi qasja e decentralizuar nuk është dëshmuar të jetë e mençur deri më tani, u tha sot nga Konferenca e Drejtorëve Kantonal të Shëndetësisë, CDS.
CDS mbron një bashkim të tetë ofruesve të certifikuar të Dosjes elektronike të pacientit, në një institucion të vetëm operativ teksa ajo po flet si pjesë e procedurës së konsultimit të nisur nga Këshilli Federal për zhvillimin e DEP, shkruan RTS, përcjell albinfo.ch.
Sipas njoftimit, rishikimi i plotë i ligjit federal i cili hyri në fuqi në vitin 2017, duhet të jetë një mundësi për të korrigjuar mangësitë e modelit të decentralizuar. Si zgjidhje, CDS mund të imagjinojë një sistem të bazuar në një mjet uniform operativ kombëtar dhe shërbime ekzekutimi kantonale ose rajonale.
Shpërndarja ndërmjet kantoneve dhe Konfederatës
Nëse Berna do t’i përmbahej sistemit të decentralizuar, do të ishte e nevojshme të specifikoheshin detyrat dhe kompetencat e aktorëve të ndryshëm, nënvizoni kantonet. Këshilli Federal propozon që Konfederata të subvencionojë kostot e zhvillimit të DEP, ndërsa kantonet do të siguronin financimin e të paktën një furnizuesi DEP në territorin e tyre.
Sipas Drejtorëve Kantonal të Shëndetësisë, kjo shpërndarje e detyrave është shumë e paqartë, në veçanti, nuk është e qartë se kush i merr vendimet e zhvillimit, megjithatë, CDS është e vetëdijshme se zhvillime të tilla janë të nevojshme. Teksa nga ana tjetër ata mbështesin propozimin e qeverisë për hapjen e një dosje elektronike automatikisht dhe pa pagesë për të gjithë personat në Zvicër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *