Shpërndaje lajmin

Dy muaj pas fillimit të pushtimit rus të Ukrainës, më shumë se 40,000 refugjatë janë regjistruar në Zvicër. Nëse deri tani shpërndarja e njerëzve që ikin ndërmjet kantoneve ka qenë mjaft e lirë, sot zbatohet një regjim më i rreptë. Në fakt, njerëzit nuk mund të zgjedhin më në cilin kanton të shkojnë, por shpërndahen në bazë të një çelësi shpërndarjeje që varet nga popullsia rezidente e kantonit.
Kështu raportojnë gazetat Tamedia, të cilat analizuan shifrat e ofruara nga 21 kantone deri më 21 prill (duke përjashtuar Ticinon, së bashku me Friburgun, Jura, Schwyz dhe Vaud), nga ku del një shpërndarje e pabarabartë midis rajoneve të ndryshme, transmeton albinfo.ch.
Një problem që presidenti i Këshillit Shtetëror të Ticinos, Manuele Bertoli e kishte theksuar tashmë gjatë konferencës për shtyp për të paraqitur planin e shkollimit për fëmijët ukrainas në Ticino, në të cilin doli se kantoni mirëpret pothuajse dyfishin e numrit të njerëzve në krahasim me pjesën e tij kantonale. Për këtë arsye, Këshilli i Shtetit i shkroi Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM) duke kërkuar një shpërndarje më uniforme të të ardhurve në kantone, transmeton tutje albinfo.ch.
Kantonet që mirëpresin më shumë dhe ato që mirëpresin më pak
Sipas të dhënave të ofruara të premten nga autoritetet e Ticino-s, del se Ticino është një nga kantonet që mirëpret më shumë: janë mbi 2400 refugjatë që i atribuohen Kantonit tonë. Bazuar në çelësat e shpërndarjes (4%), Ticino, i cili ka mbi 350 mijë banorë, duhet të mirëpresë pak më shumë se 1600 njerëz. Prandaj jemi përtej pragut të pritur. E njëjta situatë ndodh edhe në vende të tjera. Sipas hulumtimeve të gazetave Tamedia, “kufiri i pritjes” është arritur në qytete si Bazeli dhe Cyrihu dhe në kantonet e Bernës dhe Appenzell Ausserrhoden. Në kantonin e fundit, i cili ka 54 mijë banorë, deri të premten e kaluar janë pritur 446 refugjatë, praktikisht dyfishi i numrit të refugjatëve që duhet të kishte marrë sipas çelësit të shpërndarjes. Arsyeja lidhet, nga njëra anë, me solidaritetin e treguar nga popullata. Nga ana tjetër, SEM mori kohë për të kuptuar se cili kanton po priste sa refugjatë. Kantonet e tjera, nga ana tjetër, janë nën objektivin e tyre, si Aargau, Gjeneva dhe St. Gallen.
Shpërndarja sipas rajonit
Për të shpërndarë refugjatët, SEM e ndau Zvicrën në gjashtë rajone (Bern, Cyrih, Zvicrën Perëndimore, Zvicrën Veriperëndimore, Zvicrën Lindore dhe Ticino / Zvicër Qendrore). Sipas çelësit të shpërndarjes, i cili varet nga popullsia, Zvicra perëndimore (Romandie) duhet të mirëpresë dy herë më shumë refugjatë nga Berna. Por shifrat e SEM tregojnë se kjo nuk ndodhi në këtë fazë të parë të mbërritjes. Berna mirëpriti shumicën e njerëzve nga Ukraina, ose 7,458 refugjatë (19% në vend të 12%). Nga ana tjetër, Zvicra Perëndimore pranoi 17% (6,403 refugjatë) kur sipas çelësit të ndarjes duhet të mirëpresë 26%. Me rreth 16,7% (6,482 refugjatë), rajoni i Cyrihut është gjithashtu nën objektivin prej 17,4%. Rajoni Ticino dhe Zvicra qendrore (Luzern, Nidwalden, Obwalden, Schwyz, Uri, Zug) janë pak mbi pragun e vendosur: me 6.496 refugjatë ata arritën 16.7% krahasuar me parashikimin 13.8%. Duke analizuar rastin e Bernës, gazetat Tamedia në fund theksojnë se shifrat e dhëna nga SEM dhe kantonet ndryshojnë. Berna mori 5,502 refugjatë me kërkesë, SEM supozon 7,458.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *