Kantoni i Lucernit nuk po pezullon projektet e kufizimit të shpejtësisë 30 km/h në rrugët kryesore

0
Shpërndaje lajmin

Pavarësisht diskutimeve dhe një iniciativë popullore të dorëzuar, kantoni i Lucernit po vazhdon të punojë në projektet në kufizim të kufirit të shpejtësisë në 30 km/h për rrugët kantonale.
Të hënën, Këshilli qeveritar i Lucernit iu përgjigj dy propozimeve për zona 30 km/h në rrugët kantonale në zonat urbane.
Me kërkesë të komunave, kantoni po e kufizon gjithnjë e më shumë shpejtësinë në fshatra, në rrugët e orientuara drejt trafikut, në të cilat kufiri i shpejtësisë në përgjithësi vlen deri në 50 km/h, gjë që po kritikohet nga politikanët civilë dhe shoqatat e automobilave, shkruan Blick.
Këshilltari kantonal, Daniel Keller (SVP), po bën thirrje për një moratorium për reduktimet e reja të shpejtësisë me një postulat, ndërsa kjo duhet të zbatohet derisa votuesit të kenë votuar për nismën popullore të SVP-së, e cila mbron një kufi shpejtësie prej 50 km/h në zonat urbane, përcjell albinfo.ch.
Këshilli qeveritar e refuzon propozimin, pasi tha se një nismë popullore nuk mund të kishte ndonjë efekt paraprak teksa dëshiron të pranojë pjesërisht propozimin e dytë, një mocion nga Georg Dubach (FDP), i cili kërkon një raport planifikimi mbi këtë temë nga qeveria kantonale, sepse ka paqartësi në shumë vende.
Sipas Dubach, raporti synon të paraqesë situatën ligjore kombëtare dhe kantonale dhe të tregojë se si kantoni synon të zbatojë kërkesat për një kufi shpejtësie prej 30 km/h në të ardhmen.
Në anën tjetër, derisa Parlamenti të ketë diskutuar raportin e planifikimit, kërkesat në pritje për ulje të shpejtësisë në fshatra duhet të pezullohen.
Këshilli qeveritar hedh poshtë edhe këtu pezullimin e kërkuar, duke iu referuar një opinioni ligjor që argumenton kundër një moratoriumi për shkak të kohës së gjatë që duhet që një raport planifikimi të shqyrtohet në parlament.
Sipas qeverisë kantonale, gjashtë projekte me shpejtësi 30 km/h janë duke u zbatuar aktualisht në rrugët kantonale. Planifikimi është avancuar mirë për gjashtë projekte të tjera që kanë filluar për arsye sigurie ose mbrojtje nga zhurma ndërsa raportohet se janë edhe 17 aplikime nga komunat që janë në procesim.
Sipas njoftimit nga Këshilli qeveritar, stafi që trajton kërkesat për ulje shpejtësie në administratë dhe në zyrat e specialistëve të jashtëm është i pakët, prandaj këshillohen komunitetet që të përmbahen nga paraqitja e aplikacioneve të reja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *