Kantoni zviceran refuzon ndalimin e goditjes ndaj fëmijëve

Shpërndaje lajmin

Shumë kombe kanë ligje që ndalojnë prindërit të godasin fëmijët e tyre. Pavarësisht shumë diskutimeve politike, Zvicra nuk e bën këtë. Këtë javë, qeveria e kantonit Jura votoi kundër futjes së një ligji të tillë, raportoi Le Matin këtë javë, përcjell albinfo.ch.
Më shumë se 60 vende e kanë bërë të paligjshme goditjen e fëmijëve, pasi Suedia udhëhoqi rrugën duke e ndaluar atë në 1979. Ndalimet më pas u përhapën shpejt në Norvegji dhe Finlandë. Në vitet 1980 dhe 1990, më shumë vende evropiane e shpallën të jashtëligjshme këtë praktikë. Në vitin 2000, tendenca u zhvendos përtej Evropës kur Izraeli prezantoi një ndalim për goditjet. Që atëherë, një numër i kombeve aziatike, afrikane dhe të Amerikës Latine e kanë ndjekur një politikë të tillë.
Iniciativa Globale për t’i dhënë fund të gjitha ndëshkimeve trupore të fëmijëve liston 63 kombe që e kanë bërë të paligjshme goditjen e fëmijëve në çdo mjedis, përfshirë edhe në shtëpi. Ndëshkimi trupor në shkolla tani është i paligjshëm në gjithsej 135 vende.
Sipas nismës globale për t’i dhënë fund ndëshkimit trupor, më shumë se 300 studime gjatë 50 viteve që përfshijnë qindra e mijëra fëmijë tregojnë lidhje midis ndëshkimit trupor dhe një gamë të gjerë rezultatesh negative, ndërkohë që asnjë studim nuk ka gjetur prova për ndonjë përfitim.
Këtë javë kantoni Jura ishte gati të ishte kantoni i parë në Zvicër që ndalonte këtë praktikë. Megjithatë, me 38 vota kundër dhe vetëm 20 pro, një ndalim në kanton mbeti i pakapshëm.
Në fund, shumica u bind se çdo vendim për ndëshkimin trupor duhet të vendoset në nivel federal. Kantoni nuk ka as juridiksionin dhe as aftësinë për të zbatuar ligjin e kërkuar për të përmbushur mocionin, tha qeveria e kantonit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *