Katolikët zviceranë u pakësuan me një rekord në 2021-ën

0
Shpërndaje lajmin

Mbi 34,000 njerëz u larguan nga Kisha Katolike në Zvicër vitin e kaluar, shifra më e lartë vjetore ndonjëherë. Edhe protestantët u pakësuan, transmeton albinfo.ch.
Në gjithë vendin përqindja e anëtarëve që u larguan nga Kisha Katolike në vitin 2021 ishte 1.1%, raportoi të premten Instituti Zviceran për Sociologjinë Pastorale (SPI).
Numri i të larguarve, në 34,182, u rrit nga 31,410 në 2020 dhe 31,772 në 2019 – rekordi i mëparshëm. Sidoqoftë, në fund të vitit 2021 Kisha Katolike – më e madhja e Zvicrës – numëronte ende 2.96 milionë anëtarë, ose 33.8% të popullsisë.
A është Zvicra një komb i krishterë?
Edhe pse krishterimi dominon peizazhin fetar zviceran, vendi alpin është shtëpia e një sërë fesh dhe sektesh të tjera.
Megjithatë, tendenca nuk ishte uniforme në gjithë vendin: në kantonet franceze të Gjenevës, Valais, Neuchâtel dhe Vaud, pothuajse asnjë anëtar nuk kishte mbetur. SPI e vendos këtë për strukturat e ndryshme në vend – në këto kantone, në krahasim me pjesën gjermanishtfolëse të vendit, nuk ka asnjë lidhje formale me kishën, të cilën anëtarët mund të vendosin më pas ta shkëputin.
Në pjesën tjetër të vendit, shkalla e dezertimit ishte 1.5%, e krahasueshme me Gjermaninë fqinje (1.6%) dhe Austrinë (1.5%).
Arsyet e largimit, sipas një sondazhi të vitit 2019 nga Zyra Federale e Statistikave, përfshijnë mosmarrëveshjen me qëndrimin katolik për çështje si homoseksualiteti dhe aborti, si dhe një “mosbesim të përgjithshëm” ndaj pozicionit të fuqishëm të Kishës në shoqëri, transmeton tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *