Kërkohet zbatimi i nismës për ndalimin e reklamave të duhanit

0
Shpërndaje lajmin

Dy vjet pas ditës pasi votuesit dhe kantonet zvicerane miratuan një nismë për të ndaluar reklamimin e duhanit, autorët e peticionit janë të shqetësuar për zbatimin e tij.
Parlamenti është gati të shkelë kushtetutën, thonë ata. Komisioni shpreson që këshilltarët do të dorëzohen.
Në votimin në shkurt 2022, votuesit dhe kantonet vendosën që reklamimi i duhanit, reklamimi i cigareve elektronike dhe produkteve të tjera të nikotinës nuk duhet të arrijë tek fëmijët dhe të rinjtë. Megjithatë, Senati dhe komisioni përgjegjës i Dhomës së Përfaqësuesve nuk duan të zbatojnë tekstin e nismës fjalë për fjalë dhe duan të lejojnë përjashtime, për shembull për sponsorizimin e festivaleve muzikore.
Përpara se projektligji të debatohet sërish në parlament në seancën e pranverës, organizata që qëndron pas nismës “Fëmijët dhe të rinjtë pa reklamën e duhanit” po i bën presion, transmeton albinfo.ch.
“Forma aktuale e legjislacionit nuk korrespondon me atë që kanë vendosur njerëzit dhe kantonet,” tha ish-senatori Hans Stöckli të martën. Kjo nuk është e drejtë, tha ai. “Parlamenti nuk duhet të marrë vendime antikushtetuese”.
Sipas profesorit të drejtësisë Thomas Gächter, babai i tekstit të nismës, parlamenti dëshiron të përfshijë një përkufizim jashtëzakonisht të ngushtë të reklamës në ligjin e rishikuar të produkteve të duhanit. Neni kushtetues është i qartë: çdo reklamë që synon të rinjtë që mund t’i tundojë ata të konsumojnë duhan duhet të ndalohet.
Fakti që parlamenti dëshiron të heqë ndalimin e promovimit të shitjeve dhe sponsorizimit nga projektligji është një “hap shumë problematik”, tha ai. Gächter iu referua një raporti të publikuar së fundmi nga ministria e drejtësisë, sipas të cilit vendimet e mëparshme të parlamentit nuk ishin në përputhje me kushtetutën. Në përgjithësi, ky është një “hollim i qartë i tekstit kushtetues”, tha Gächter.
Komiteti nismëtar tani planifikon të presë vendimet e Dhomës së Përfaqësuesve mbi Aktin e Produkteve të Duhanit. “Nëse parlamenti nuk vendos në favorin tonë, ne do të bëjmë planet tona të mëtejshme,” tha Stöckli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *