Këshilli Federal kërkon 132 milionë franga për azilkërkuesit

0
Shpërndaje lajmin

Përballë numrit në rritje të azilkërkuesve, Qeveria e Zvicrës është nën presion për të investuar më shumë para për të reduktuar ngarkesën në strehimin e mbingarkuar të refugjatëve në vend.
Këtë javë, Këshilli Federal i kërkoi Parlamentit të miratojë një hua prej 132.9 milionë CHF për të mbuluar koston, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.
Tashmë në vitin 2023, 27,000 azilkërkues kanë mbërritur në Zvicër, njoftoi të mërkurën Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM). Zvicra po regjistron nga 1,600 deri në 1,800 kërkesa të reja në muaj, përveç rreth 66,000 refugjatëve që ka mirëpritur me lejet S – këto janë lëshuar kryesisht për refugjatët ukrainas. Ardhja e refugjatëve nuk pritet të arrijë kulmin para vjeshtës.
Që Zvicra të akomodojë fluksin aktual dhe të vazhdueshëm të refugjatëve, do të duhet të ndërtojë më shumë strehim sa më shpejt të jetë e mundur, tha Këshilli Federal, përcjell tutje albinfo.ch.
Një plan, i cili do të vendoset përpara verës, që përfshin ndërtimin e banesave të përkohshme duke përdorur kontejnerë transporti, është duke u shqyrtuar aktualisht. Një zgjidhje e ngjashme është zbatuar me sukses më parë në kantonin e Bernës.
Në të njëjtën kohë, ka fërkime se kush duhet të paguajë për infrastrukturën shtesë. Qeveria federale, e cila po përpiqet t’i mbajë shpenzimet brenda kufijve kushtetues, shpreson se mund t’i shtyjë kostot kantoneve. Megjithatë, ka një shtyrje nga disa kantone që argumentojnë se azili është një çështje federale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *