Kina kërkon të marrë shkëmbinjtë e parë të Hënës që nga vitet 1970

Share

Kina do të bëjë përpjekjen e parë për të marrë shkëmbinj nga Hëna që nga vitet 1970.Shpresohet që sonda pa pilot Chang’e-5, që do të nisë të Martën, do të sjellë shembuj për të ndihmuar të kuptoni origjinën dhe formimin e Hënës. Misioni i fundit i këtij lloji, Luna 24, ishte nga Bashkimi Sovjetik në 1976.

Nëse hetimi i fundit është i suksesshëm, Kina do të bëhet vendi i tretë që ka marrë shkëmbinjtë hënor, pas SH.B.A. dhe BRSS. Anija kozmike Chang’e-5 – e emëruar pas perëndeshës antike kineze të Hënës – do të lëshohet nga një raketë e 5 Marsit të Gjatë.

Hetimi përpiqet të mbledhë 2 kg mostra nga një zonë ende e pa vizituar e Hënës me emrin Oqeani i Stuhive.Në krahasim, misioni i vitit 1976 mblodhi 170 gram, dhe misioni Apollo që vendosi njeriun në Hënë solli 382 kg shkëmbinj dhe tokë.

Ekspertët shpresojnë se Chang’e-5 do të japë një kuptim më të mirë për sa kohë Hëna mbeti aktive vullkanikisht dhe kur fusha e saj magnetike – thelbësore në mbrojtjen e çdo jete nga rrezatimi i Diellit – shpërndahet. Kina bëri uljen e saj të parë hënore në 2013 dhe planifikon të marrë mostrat nga Marsi brenda një dekade./ CNA.al


Share

Komente