Kjo është ndjenja që ju plak më shpejt se pirja e duhanit

0
Shpërndaje lajmin

Të qenit i vetmuar dhe i palumtur është më keq për shëndetin sesa pirja e duhanit, sugjeron një studim shokues.
Studiuesit zbuluan se emocionet negative përshpejtojnë orët biologjike të njerëzve më shumë sesa cigaret.

Ndjenja e vetmuar, e pakënaqur dhe e pashpresë u zbulua se i shtonte një vit e tetë muaj më shumë moshës së dikujt – pesë muaj më shumë se pirja e duhanit.
Dëmtimi i orës biologjike të trupit rrit rrezikun e Alzheimerit, diabetit, sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve të tjera, tregojnë hulumtimet.
Ekspertët besojnë se inflamacioni kronik i shkaktuar nga të qenit i pakënaqur shkakton dëmtim të qelizave dhe organeve vitale.
Rreth një e treta e amerikanëve ndihen ‘seriozisht’ të vetmuar, sipas një studimi të Harvardit të vitit 2021, ndërsa rreth tetë për qind vuajnë nga depresioni i madh çdo vit.
Laurie Theeke, dekane e asociar për doktoraturën në programin e infermierisë në Universitetin George Ëashington, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, tha për DailyMail se nuk ishte çudi që vetmia çoi në plakje më të shpejtë sesa pirja e duhanit.
“Unë e kam studiuar këtë që nga viti 2002 dhe ka shumë grupe të dhënash kombëtare që tregojnë se vetmia çon në një jetëgjatësi më të shkurtër, vdekshmëri më të lartë dhe më shumë sëmundje shoqëruese – kështu që kjo nuk më habit aspak”.
Ajo tha se njerëzit e vetmuar priren të kenë nivele më të larta të inflamacionit dhe ankthit se të tjerët, dhe gjithashtu të jenë më pak aktivë, duke kontribuar në një shëndet më të keq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *