January 12, 2022
Shpërndaje lajmin

Një përzierje e vaksinës Pfizer dhe AstraZeneca mund të prodhojë një përgjigje më të mirë nga ana e imunitetit, në këtë përfundim ka arritur një studim i Oksfordit.

Studimi, i quajtur Com-COV krahasoi përzierjen me dy doza të vaksinave Pfizer dhe AstraZeneca dhe zbuloi se në çdo kombinim, ato prodhonin përqendrime të larta të antitrupave kundër proteinave të coronavirusit.

Të dhënat sigurojnë mbështetje për vendimin e disa vendeve evropiane që kanë filluar të ofrojnë alternativa ndaj AstraZeneca, si një dozë e dytë pasi vaksina ishte e lidhur me mpiksjen e rrallë të gjakut.

Matthew Snape, profesor i Oksfordit, i cili është marrë me këtë testim, tha se gjetjet mund të përdoren për t’i dhënë fleksibilitet përdorimit të vaksinave, por nuk ishte aq i madh sa të rekomandonte një largim më të gjerë nga dozat e dyta të njëjta.

Një dozë e  AstraZeneca e ndjekur nga Pfizer prodhoi përgjigjet më të mira të qelizave T, dhe gjithashtu një përgjigje më të lartë të antitrupave sesa Pfizer e ndjekur nga AstraZeneca.

Rezultatet ishin për kombinimet e vaksinave të dhëna në interval katër javë për 830 pjesëmarrës. Com-COV po teston po ashtu doza të përziera në një interval 12-javor, dhe eksperti vuri në dukje se doza e AstraZeneca ishte e njohur për të prodhuar një përgjigje më të mirë imune me një interval më të gjatë kohor midis dozave.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *