Kompanitë e sigurimeve shëndetësore duhet të paguajnë për syzet, me paratë e taksave

0
Shpërndaje lajmin

Kushdo që ka nevojë për syze ose lente kontakti nuk duhet të paguajë më për to vetë në të ardhmen. Një aleancë e majtë po kërkon që sigurimi i detyrueshëm shëndetësor të mbulojë këto kosto. Tani vendos Këshilli Kombëtar.
Nëse keni nevojë për syze, shpejt do t’ju duhet të gërmoni thellë në xhepat tuaj. Çmimet shkojnë në rangun katërshifror. Ky mund të jetë një problem, veçanërisht për familjet me të ardhura të ulëta, thotë Këshilltarja Kombëtare e Gjelbërve, Katharina Prelicz-Huber. Në një mocion të firmosur edhe nga shumë të famshëm të PS-së, ajo kërkon që mjetet pamore të mbulohen nga sigurimi i detyrueshëm shëndetësor.
“Qëllimi i sigurimit të detyrueshëm shëndetësor është të ofrojë shërbimet që ju nevojiten për të marrë ose për të qëndruar të shëndetshëm,” thotë Prelicz-Huber. Mjetet vizuale janë thelbësore, sepse pa to shumë njerëz do të ishin “të dëmtuar ose të dëmtuar rëndë”. Megjithatë, me syze ose lentet e kontaktit, nuk ka kufizime në jetën e përditshme. Propozimi do të votohet në seancën verore që do të nisë.
Këshilltarja Kombëtare e SVP-së Diana Gutjahr nuk mendon shumë për kërkesën. Nëse gama e përfitimeve zgjerohet, primet do të rriten gjithashtu. Prandaj, një zgjerim i katalogut bazë të sigurimeve duhet të refuzohet – “duke iu referuar faktit se sigurimet shtesë mund të merren nëse është e nevojshme”, tha Gutjahr.
“Nëse duam seriozisht të ngadalësojmë kostot e rënda dhe vazhdimisht në rritje shëndetësore për të mirën e popullatës, atëherë vetëm nëse tregojmë vullnet politik për të mos zgjeruar vazhdimisht përfitimet e sigurimit të detyrueshëm shëndetësor”.
Shoqata e sigurimeve shëndetësore Santésuisse është gjithashtu kritike. “Nëse paguesit e primeve do të duhej të mbulonin edhe shpenzimet e syzeve dhe lenteve të kontaktit, të siguruarit do të rëndoheshin me tarifa të paqëndrueshme të primit. Ne e refuzojmë me vendosmëri këtë”, thotë zëdhënësi Matthias Müller. Një financim i tillë nuk do të kishte më asnjë lidhje me qëllimin e sigurimit bazë, i cili fokusohet në financimin për kurimin e sëmundjeve.
“Ju gjithashtu merrni sigurime për të siguruar financimin për ngjarje të jashtëzakonshme si sëmundje. Por nëse pothuajse të gjithë përfitojnë nga një shërbim i caktuar, ai nuk është më një përfitim sigurimi”, thotë Müller. Sipas Optikschweiz, katër nga pesë persona në Zvicër mbajnë syze ose lente kontakti.
Në tekstin e mocionit, Prelicz-Huber nuk përmend se si saktësisht duhet të financohet përfitimi shtesë i sigurimit shëndetësor. Megjithatë, krahasuar me 20 Minutat, ajo e bëri të qartë se kjo nuk duhet të bëhet përmes rritjes së primeve, por më tepër përmes fondeve federale – d.m.th. parave të taksave. Ajo gjithashtu sugjeroi një financim të tillë kur kërkoi që kompania e sigurimeve shëndetësore të mbulonte kujdesin dentar. Kjo kritikohet ashpër edhe nga qytetarët.
Këshilli Federal e refuzon mocionin. Në deklaratën e tij ai thekson se dëmtimet e shikimit janë “variante të zhvillimit normal të syrit”. Deri në moshën 18 vjeç, sigurimi shëndetësor tashmë mbulon maksimumi 180 franga në vit për syzet dhe lentet e kontaktit, pasi një korrigjim i tillë parandalon zhvillimin e shikimit të dobët që nuk mund të trajtohet më më vonë./20minuten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *