Kompanitë shtetërore austriake po përfitojnë nga krizat globale

Shpërndaje lajmin

Kancelari i Austrisë, Karl Nehammer, ka thënë se qeveria e tij do të marrë në konsideratë se si të shkurtojë ligjërisht fitimet e kompanive shtetërore, të cilat po përfitojnë nga krizat globale, njofton albinfo.at.
Për shembull, për shkak të çmimeve të larta të energjisë. Një urdhër tashmë i është dhënë Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë, tha Nehammer për gazetën “Tiroler Tageszeitung”.
“Fitimet e rastësishme nga kompanitë shtetërore u takojnë njerëzve dhe jo vetëm kompanive. Duhen rregullore të reja”, tha ai.
Deklaratat befasuese të Nehammer bënë që aksioni i kompanisë pjesërisht shtetërore të energjisë Verbund të rrëshqasë me pothuajse 13 për qind.
Aksionet e furnizuesit të energjisë elektrike të Austrisë së Ulët EVN, i cili është 51 për qind në pronësi të shtetit të Austrisë së Poshtme, gjithashtu ranë me më shumë se shtatë për qind. Aksionet në kompaninë pjesërisht shtetërore të energjisë OMV ranë me 2.8 për qind. Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG) – fondi sovran i pasurisë së Austrisë – ka 31.5 për qind të aksioneve në OMV.
Presidenti i Aktienforum (i cili përfaqëson interesat e kompanive austriake të listuara), Robert Ottel, i përshkroi deklaratat e Nehammer si “të habitshme dhe tronditëse në të njëjtën kohë”. Federata e Industrialistëve (IV) ishte gjithashtu “e shqetësuar”, duke deklaruar: “Edhe shqyrtimi publik i ndërhyrjeve të tilla arbitrare minon besimin në parashikueshmërinë e kuadrit ligjor në Austri dhe çon në një hezitim për të investuar”, raporton transmetuesi ORF. /Albinfo.at

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *