Kompanitë zvicerane të ndryshojnë orarin fleksibël të punës dhe periudhat e pushimit

0
Shpërndaje lajmin

Rregulli i ri do të lejojë më shumë fleksibilitet për kompanitë aktive në teknologjitë e informacionit dhe komunikimit, si dhe për kompanitë e shërbimeve në fushën e auditimit, veprimtarisë fiduciare dhe këshillimit tatimor, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Sipas Këshillit Federal, punëtorët në kompanitë që kryejnë mandate kritike për kohën dhe punë me projekte që i nënshtrohen afateve, tani mund të përfitojnë nga zgjatja e orarit të punës (17 orë në vend të 14 orëve).
Për më tepër, kohëzgjatja e periudhës së pushimit ditor mund të shkurtohet në nëntë orë në vend të 11 orëve aktuale. “Ky fleksibilitet ka një rëndësi të madhe në ekipet e projektit në të cilat bashkëpunojnë njerëz nga disa vende,” tha qeveria.
Periudha e pushimit ditor është periudha e pushimit të detyrueshëm pas një dite pune dhe fillon kur largoheni nga vendi i punës derisa të ktheheni në punë ditën tjetër.
Sipas autoriteteve zvicerane, punëdhënësit kanë të drejtë të reduktojnë periudhën e pushimit në 8 orë një herë në javë, por vetëm nëse ju është dhënë një periudhë pushimi mesatar ditor prej 11 (tani nëntë) orë gjatë dy javëve. Ndërkohë, për punonjësit nën 18 vjeç, periudha e pushimit ditor duhet të jetë gjithmonë të paktën 12 orë.
Nga ana tjetër, neni i ri 34a ArGV 2 u jep kompanive të shërbimeve aktive në auditim, shërbime fiduciare dhe këshilla tatimore mundësinë për të punësuar punonjës që mbajnë një pozicion drejtues ose punojnë si specialistë sipas një modeli specifik të kohës së punës vjetore.
Sidoqoftë, kjo duhet të bihet individualisht me secilin punonjës.
Si rezultat i këtij modeli vjetor të kohës së punës, rregullat e përgjithshme për kohën maksimale javore të punës dhe punën jashtë orarit nuk zbatohen dhe është e mundur që punonjësit – në kundërshtim me ndalimin e përgjithshëm të punës së të dielës në Zvicër – të punojnë pesë orë në nëntë të dielave. në vit pa leje pune të dielën.
Megjithatë, detyrimi i punëdhënësit për të regjistruar orarin e punës së punonjësve të tyre mbetet i pandryshuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *