Komunat e zhdukura të Zvicrës

0
Shpërndaje lajmin

Deri më 1 janar 2024, Zvicra kishte 2,131 komuna (komuna/Gemeinde), 162 më pak (-7%) se 10 vjet më parë, raportoi RTS.
Me një mesatare prej rreth 4,000 banorë për komunë, Zvicra ka ende një numër të konsiderueshëm të tyre. Anglia, me një popullsi prej 57 milionë banorësh, ka vetëm 318 bashki (kryesisht këshilla), që rezulton me një mesatare prej afro 18,000 banorë për njësi bashkiake, përcjell albinfo.ch.
Numri i komunave në Zvicër vazhdon të bjerë me bashkimin e më shumë. Një motiv kryesor për t’u bashkuar është kursimi i kostos. Kombinimi i detyrave administrative mund të lejojë që fuqia punëtore, qiraja dhe shpenzimet e tjera të shkurtohen. Shërbimet e shkallëzimit mund të ofrojnë gjithashtu ekonomi të shkallës, për shembull në menaxhimin dhe prokurimin e mbetjeve, përcjell tutje albinfo.ch.
Megjithatë, bashkimet komunale mund të kenë edhe një komponent politik. Të jesh kryetar i një komune më të madhe të kombinuar zakonisht nënkupton paga më të larta dhe status më të madh. Përveç kësaj, kursimet e kostos ndonjëherë mund të jenë të pakapshme. Tepricat nuk ndodhin gjithmonë siç është premtuar dhe shërbimet e reja ndonjëherë gëlltisin çdo kursim të premtuar nga nxitësit e bashkimeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *