Kopeja e parë e ujqve, në Parkun Kombëtar të Zvicrës

0
Shpërndaje lajmin

Një tufë ujqish është formuar në Parkun Kombëtar të Zvicrës në Engadine për herë të parë në më shumë se njëqind vjet, përcjell albinfo.ch.
Ujqit e rinj u kapën nga kurthe kamerash që parku kombëtar vendosi posaçërisht për t’i kërkuar.
“Indikacionet e para të pranisë së ujqve të rinj në parkun kombëtar ishin kurthe të insekteve të shkatërruara që tregonin shenja të qarta të shfletimit”, njoftoi parku kombëtar të mërkurën. Studiuesit më pas instaluan disa kurthe kamerash për të identifikuar autorët.
“Imazhet tani tregojnë qartë se ujqit e rinj ishin në kërkim të ushqimit”, shkruante parku kombëtar. Në zonën ku janë shkrepur këto foto së fundmi, janë gjetur edhe dreri dhe dhia e egër që ishin vrarë nga ujqit.
Tufa e ujqve u pagëzua “Fuorn”. Është paketa e 13-të e regjistruar në kantonin Graubünden. Sipas fotove, të paktën katër ujq të rinj i përkasin tufës, siç shpjegoi me kërkesë Hans Lozza, shefi i komunikimeve për parkun kombëtar.
“Ne jemi të kënaqur që biodiversiteti në Parkun Kombëtar të Zvicrës po zgjerohet për të përfshirë një specie të rëndësishme”, tha Lozza. Kjo na sjell një hap më afër idesë bazë të parkut kombëtar, që është të lëmë natyrën të kujdeset për veten.
Është ende e paqartë se cila palë ujqish e themeloi tufën. Ujku femër F18 ka bredhur nëpër zonën e parkut kombëtar që nga fundi i vitit 2016, por nuk ka pasardhës.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *