“Kostot e kurorës”, familja mbretërore britanike ë shumë se 1 miliard paund të ardhura nga pronat pa paguar asnjë taksë

0
Shpërndaje lajmin

Mbreti Charles dhe mbretëresha e ndjerë Elizabeth II kanë marrë pagesa ekuivalente me më shumë se 1 miliard paund nga dy toka dhe prona që janë në qendër të një debati shekullor nëse fitimet e tyre duhet t’i jepen publikut.
Një hetim nga Guardian ka përcaktuar shkallën e plotë të të ardhurave të nxjerra nga mbretërit nga dukatët e Lancaster dhe Cornwall, të cilat drejtojnë portofole gjigante tokash dhe pronash në të gjithë Anglinë.
Dukatët funksionojnë si perandori të pronave të paluajtshme të drejtuara në mënyrë profesionale që menaxhojnë një pjesë të tokave bujqësore, hoteleve, kështjellave mesjetare, zyrave, dyqaneve dhe disa prej pasurive të paluajtshme luksoze kryesore të Londrës. Ata gjithashtu kanë portofol të konsiderueshëm investimesh, por nuk paguajnë taksë korporate ose tatim mbi fitimet kapitale.
Llogaritë e Dukatit, të mbajtura në arkivat parlamentare dhe shtetërore, zbulojnë se si mbretëresha dhe djali i saj i parëlindur, në cilësinë e tij si Duka i Cornwall-it, përfituan nga një rritje e madhe në të ardhurat e tyre nga dukatet gjatë mbretërimit të saj shtatë dekadash.
Vitin e kaluar, të ardhurat e tyre të dukatit arritën në 41.8 milion £. Duke u përshtatur për inflacionin, dyshja kanë marrë ekuivalentin e më shumë se 1.2 miliardë paund në të ardhura totale nga të dy pronat.
Fitimet nga Dukati i Lancasterit, i cili përbëhet nga 18,481 hektarë tokë rurale, kryesisht në veri të Anglisë dhe Midlands, i kalojnë automatikisht kujtdo që ulet në fron. Vetë pasuria vlerësohet në 652 milionë paund.
Dukati i Cornwall-it, i cili përfshin 52,450 hektarë, kryesisht në jugperëndim të Anglisë, vlen më shumë se 1 miliard paund. Pasuria nuk ka mbajtur ritmin me legjislacionin, të miratuar në 2013, për të sjellë barazinë gjinore në trashëgiminë mbretërore. Fitimet e saj ende shkojnë automatikisht tek trashëgimtari mashkull i fronit.
Kur Charles, 74 vjeç, u bë mbret vitin e kaluar, Dukati i Cornwall-it i kaloi automatikisht djalit të tij, Princit William, 40 vjeç, duke e shndërruar atë, në letër, në një miliarder dhe një nga pronarët më të mëdhenj të tokave në Angli. Ai mund të presë një pagesë vjetore prej të paktën 20 milionë paund.
Megjithatë, që nga ardhja e demokracisë parlamentare, breza deputetësh e kanë sfiduar marrëveshjen dhe kanë kërkuar që fitimet e dukatit t’i paguhen Thesarit. Debati parlamentar ka përkuar shpesh me pranimin e një monarku të ri, mes shqyrtimit të ripërtërirë mbi burimet e tyre publike dhe private të pasurisë.
Familjet mbretërore këmbëngulin se të ardhurat e dukatit të tyre janë “private” dhe qeveria i trajton ato si krejtësisht të ndara nga granti sovran, pagesa vjetore që familja mbretërore merr nga qeveria për të mbuluar shpenzimet e saj zyrtare. Edhe kjo është rritur në mënyrë dramatike kohët e fundit dhe i kushton taksapaguesit 86 milionë paund në vit.
Buckingham Palace nuk pranoi të komentonte mbi shifrat e Guardian për të ardhurat e marra nga dukatët, të cilat i përshkroi si “spekulative”.
Pallati ka deklaruar prej kohësh se të ardhurat e marra nga të dy dukat shpenzohen kryesisht për detyrat zyrtare të familjes, punë publike ose kauza bamirësie. Megjithatë, familja mbretërore nuk ka dhënë kurrë një përshkrim të detajuar se si shpenzohen paratë nga pronat, duke i përshkruar ato si “rregullime financiare private”. Charles ka raportuar se 49% deri në 51% të të ardhurave të dukatit të tij janë shpenzuar për të mbuluar funksione publike dhe bamirëse në vitet e fundit.
Si Princi i Uellsit, një pjesë e madhe e të ardhurave të Dukatit të Charles shpenzohej privatisht, duke përfshirë sekretarët, shërbëtorët, kopshtarët, kuzhinierët dhe punëtorët e fermave.
Mbretëresha e ndjerë u raportua se kishte përdorur të ardhurat e Dukatit të Lancaster për të ndihmuar Princin Andrew të paguante një shumë të pazbuluar – raportuar të ishte më shumë se 9 milionë paund– për t’i dhënë fund çështjes së sulmit seksual të ngritur kundër tij nga Virginia Giuffre.
Deputetja veterane laburiste Margaret Hodge, e cila udhëhoqi një hetim në Dukatin e Cornwall-it në vitin 2013 kur ajo kryesonte komitetin e llogarive publike, tha se parlamenti nuk ishte në gjendje të përcaktonte se si shpenzoheshin të ardhurat e dukatit.
“Ishte shumë e paqartë. Ka pak transparencë”, tha ajo.
Ajo e përshkroi statusin e dukatave si një “paqartësi të qëllimshme” dhe argumentoi se të ardhurat prej tyre duhet të merren parasysh nga qeveria kur të llogarisë pagesën e ardhshme të grantit sovran.
“Nëse paratë nga dukat janë pjesë e kontributit të shtetit për monarkinë, mirë, por ne duhet të jemi në gjendje të shohim se si shpenzohen dhe të shikojmë financimin e familjes mbretërore”, shtoi ajo.
The Guardian bëri tetë vizita në arkiva për të tërhequr llogaritë e dukatëve për të zbuluar se si ata kanë transformuar pasuritë mbretërore.
Këto përjashtime tatimore kanë ndihmuar në transformimin e dukatëve në biznese fitimprurëse, të cilat kanë lulëzuar në një epokë të çmimeve të pronave në rritje të shpejtë. Të dy kanë ndërtuar ekipe drejtuesish me përvojë për të menaxhuar portofolet e tyre. Alastair Martin, shefi ekzekutiv i Dukatit të Cornwall-it, paguhet 318,000 £ në vit; Nathan Thompson, homologu i tij në Dukatin e Lancasterit, merr 267,000 £.
Dukati i Lancaster zotëron toka rurale në pesë qarqe në Anglinë veriore, duke përfshirë malet, fshatrat dhe fermat. Xhevahiri në kurorën e perandorisë së saj pronësore është Savoy Estate, një varg pronash të nivelit të lartë të dhëna me qira si dyqane dhe zyra për firmat tregtare.
Raportet vjetore me shkëlqim për dukatet japin përshtypjen se ata menaxhojnë pronat bukolike. Por portofolet e tyre janë zgjeruar me investime të mprehta tregtare në pronat e paluajtshme urbane.
Portofoli i Dukatit të Lancaster përfshin magazina dhe prona industriale në vende të tilla si Basingstoke, Swindon dhe Redditch. Blerjet e saj më të fundit përfshijnë një qendër biznesi në Harlow, Essex, një pronë industriale në Salford dhe tokë në shërbimet Forton në M6 në Lancashire.
Sir Paul Clarke, i cili ishte shefi ekzekutiv i Dukatit të Lancasterit midis 2000 dhe 2013, i tha Guardian se pasuria kishte një strategji investimi afatgjatë për t’u larguar nga një portofol që ishte “për arsye historike” të anuar drejt tokës rurale më pak fitimprurëse. “Ne po kërkonim vërtet të korrigjojmë ekuilibrin,” tha ai.
Dukati i Cornwall ka pësuar një tranzicion të ngjashëm. Ajo zotëron ferma dhe shtëpi bujqësore dhe blegtorale, si dhe një pjesë të madhe të Dartmoor, duke përfshirë burgun dhe kështjellat mesjetare, kalatë kodrinore të epokës së hekurit, rrathë guri dhe vila luksoze për pushime në Ishujt Scilly.
Megjithatë, ajo zotëron gjithashtu trakte të tokës urbane, të tilla si terreni i kriketit Oval dhe apartamente në Kennington, Londra jugore dhe një hotel Crowne Plaza në Reading. Ndryshe nga nëna e tij, e cila tregoi interes të kufizuar për drejtimin e dukatit të saj, Charles është akuzuar për drejtimin e Dukatit të Cornwall-it si një feud modern.
Në mesin e viteve ’90, Dukati i Cornwall-it udhëhoqi ndërtimin e një fshati të ri në Poundbury, në Dorset, i ndërtuar “në përputhje” me vizionin personal të Charles për një komunitet të qëndrueshëm dhe të këndshëm arkitekturor.
Në të njëjtën kohë, Charles loboi fshehurazi në qeverinë e John Major për të ndryshuar Aktin e Reformës së Qiramarrjes në mënyrë që banorët e fshatit Somerset Newton St Loe të pengoheshin të blinin pronat e tyre nga pronari i tyre mbretëror. Ministrat u tërhoqën për të “shmangur një grindje të madhe” me princin.
Charles gjithashtu, në fakt, përdori dukatin e tij për t’i blerë vetes dy rezidenca, duke i shtuar listës së pallateve dhe pronave tashmë të disponueshme për të. Në vitin 2007, dukati bleu një vilë pranë Llandovery, në Carmarthenshire, për 1.3 milion £, kështu që Charles dhe gruaja e tij, Camilla, mund të kishin një vendstrehim në Uells.
Dhe në vitin 1980, Dukati i Cornwall-it bleu Highgrove House dhe 140 hektarë tokë përreth për të shërbyer si shtëpia e tij në fshat. E vendosur në fshatin idilik të Gloucestershire, rezidenca e fundit të shekullit të 18-të u ble për 865,000 £ dhe është rinovuar gjerësisht.
Për 13 vjet, Charles jetoi pa qira në Highgrove, e cila vlerësohet të vlejë deri në 15 milionë paund. Kjo ndryshoi në vitin 1993, kur ai u bë qiramarrësi i tij dhe, në një marrëveshje rrethore, filloi t’i paguante qira Dukatit të Cornwall-it ndërsa merrte të ardhura nga Dukati i Cornwall-it.
Buckingham Palace ka refuzuar të thotë pse Charles filloi të paguante qiranë atë vit, ose pse ai nuk po e bënte këtë më parë. Llogaritë e fundit të dukatit regjistrojnë pagesa prej 659,285 £ në 2022 për qira në shtëpinë dhe pronat e tjera të zëna nga Charles dhe stafi i zyrës së tij.
Në një shenjë se sa të ndërthurura janë bërë financat mbretërore, pati një ndryshim në marrëveshjen e qiramarrjes së Charles vitin e kaluar: Princi William, i cili zë pozitën e trashëgimtarit mashkull dhe, bashkë me të, titullin Duka i Cornwall-it, tani është pronari i të atit. /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *