Kostot e ndërtimit në Zvicër vazhdojnë të rriten ndjeshëm

0
Shpërndaje lajmin

Ndërmjet tetorit 2020 dhe prillit 2023 kostot e ndërtimit të ndërtesave zvicerane u rritën me 13.9%. Në baza vjetore kostoja e ndërtimit është rritur me një normë prej 4.3% gjatë kësaj periudhe, një normë më e lartë se inflacioni i përgjithshëm – indeksi i çmimeve të konsumit u rrit 2.6% gjatë vitit deri në fund të prillit 2023.
Kostot e ndërtimit u rritën me 1% gjatë muajit prill 2023, krahasuar me një rritje të përgjithshme të indeksit të çmimeve të konsumit prej 0.2%, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.
Rajonet më të prekura ishin Zvicra veriperëndimore (+16.8%), Zvicra qendrore (+14.4%) dhe Cyrihu (+14%). Rajoni i Liqenit të Gjenevës (+13.4%), Berna e madhe (12.9%) dhe Ticino (11.5%) panë rritje më të ulëta në kostot e ndërtimit.
Kostot e larta të ndërtimit dhe rritja e normave të interesit janë kombinuar për të krijuar një erë të fortë për investime në ndërtimin e shtëpive në Zvicër. Në të njëjtën kohë, migrimi neto vazhdon të ushtrojë presion mbi ata që kërkojnë një vend për të jetuar. Përveç kësaj, ndërsa familjet zvogëlohen në madhësi, kërkesa për frymë për shtëpi po rritet.
Në përgjithësi, Zvicra ka një përqindje të vendeve të lira të shtëpive prej 1.31% (2022). Shumë rajone kanë norma më pak se 1%. Zvicra ka një nga tregjet më të ngushta të banesave në Evropë. Vetëm Islanda ka një përqindje më të ulët të vendeve të lira. Normat në Francë dhe Gjermani janë rreth 8%, sipas OECD. Tregjet e tjera të ngushta të banesave përfshijnë MB (2.7% vende të lira pune – 2019) dhe Holandën (4.3% – 2020).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *