Kriza ka kapluar botën, Greqia hidhet në aksion në Detin Jon për të nxjerrë naftë dhe gaz

Shpërndaje lajmin

Greqia po përpiqet të gjejë zgjidhje për t’i shpëtuar krizës, ndërsa po planifikon që të përshpejtojë kërkimin e gazit në Detin Jon.
Reuters raporton se Greqia planifikon të përshpejtojë kërkimin e gazit në ujërat e saj perëndimore dhe jugore në një përpjekje të re për të shfrytëzuar burimet e brendshme mes çmimeve të larta të energjisë dhe shqetësimeve për furnizimet me gaz rus.
Greqia ka prodhuar sasi të vogla nafte në të kaluarën dhe është përpjekur të eksplorojë potencialin e saj hidrokarbur, por çmimet e ulëta të naftës së papërpunuar në vitet e mëparshme dhe një zhvendosje në energjinë e gjelbër kanë bllokuar planet e saj të kërkimit.
Pushtimi i Rusisë në Ukrainë dhe frika për furnizimet me gaz në Evropë kanë sjellë rritje të çmimeve, duke e detyruar Bashkimin Evropian të kërkojë mënyra për të reduktuar varësinë e tij nga gazi rus me dy të tretat këtë vit dhe t’i japë fund asaj “shumë përpara vitit 2030”.
Kjo ka rritur nevojën që Greqia, e cila mbulon rreth 40% të kërkesës së saj vjetore me gaz rus, të shfrytëzojë burimet e brendshme. 
“Në ditët në vijim, Greqia do të bëjë të ditur procesin e eksplorimit në Detin Jon dhe në perëndim të Kretës” i tha Reuters një zyrtar qeveritar.
“Mjedisi i ri gjeopolitik dhe energjetik… kërkon që çdo vend të bëjë hapa vendimtarë drejt sigurisë dhe sigurisë së tij energjetike duke kërkuar burime të reja energjie.”
Kryeministri Kyriakos Mitsotakis pritet të bëjë të ditur strategjinë e Greqisë për këtë çështje deri në fillim të javës së ardhshme. Një zyrtar i lartë në komisionin e hidrokarbureve të Greqisë tha javën e kaluar se komisioni  ka propozuar një plan “ambicioz, por të realizueshëm” të kërkimit të gazit.
Hellenic Petroleum HEPr.AT ka licenca për kërkimin e gazit në detin Jon dhe ka përfunduar së fundmi studimet sizmike në zonë, një hap i rëndësishëm për të sqaruar vendndodhjen dhe madhësinë e çdo rezerve të mundshme.
Një konsorcium i TotalEnergies TTEF.PA, ExxonMobil XOM.N dhe Hellenic Petroleum gjithashtu mban licencat e kërkimit për dy blloqe në det të hapur që shtrihen në perëndim dhe jug-perëndim të Kretës.
Shteti do të ishte i gatshëm t’u jepte investitorëve më shumë kohë për të mbledhur të dhëna sizmike të zonës nëse ata do ta kërkonin atë, tha një nga zyrtarët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *