Ku janë rritur çmimet në Zvicër: Energjia, fluturimet, ushqimi, strehimi …

Shpërndaje lajmin

Kostot e ushqimit, energjisë dhe strehimit po rriten në Zvicër dhe konsumatorët kanë filluar të ndryshojnë zakonet e tyre të shpenzimeve. Deri më tani inflacioni në Zvicër ka qenë i moderuar me inflacion vjetor prej 2.5%. Megjithatë, sipas FRC, një shoqatë e konsumatorëve në Zvicrën frëngjisht-folëse, rritjet e fundit të çmimeve janë vetëm fillimi, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.
Drejtuesi më i madh i inflacionit zviceran është energjia ku çmimet janë rritur me 25%. Kjo duket se po ndikon në sjelljen e konsumatorëve. Gjatë javës së parë të marsit, blerjet e benzinës në Zvicër ranë me 10-15%. Kjo mund të reflektojë konsum më të ulët ose një rritje të numrit të njerëzve që mbushen përtej kufirit, ku qeveritë kanë ulur taksat e karburantit si përgjigje ndaj rritjes së kostove të karburantit.
Pascal Jeannera i FRC e përshkroi rritjen me 75% të çmimit të mazout, një vaj që përdoret për ngrohjen e shtëpive, si një bombë me sahat. Konsumatorët e ndiejnë dhimbjen e një rritje të tillë çmimi vetëm kur duhet të mbushin rezervuarët e tyre. Rritja e çmimeve të pompës prej rreth 30% ka qenë relativisht më e ulët, një reflektim i taksës më të lartë për litër që i shtohet karburantit të automjeteve në krahasim me mazout. Në disa pjesë të Zvicrës çmimet e gazit janë rritur me 90%. Çmimet e mallrave dhe shërbimeve të tjera që varen nga lëndët djegëse fosile janë rritur gjithashtu, përcjell tutje albinfo.ch.
Fluturimet tani kushtojnë 50% më shumë se një vit më parë, sipas Jeannera.
Stefan Meierhans, i njohur gjithashtu si Mr Price, ka një pikëpamje të ngjashme me FRC. Meierhans, një vëzhgues i çmimeve i emëruar nga qeveria, e përshkruan vitin 2022 si një vit me shumë sfida në frontin financiar, veçanërisht për ata me të ardhura të ulëta. Ai është gjithashtu i shqetësuar se bizneset mund të përdorin lëvizjet e kostos aktuale si mbulim për të bërë rritje të pajustifikuara të çmimeve, diçka e lehtësuar nga mungesa e transparencës në Zvicër që pengon konkurrencën më të madhe të çmimeve. Meierhans tregon në veçanti rrjetin elektrik të Zvicrës për të cilin ai thotë se ngarkon çmime të pajustifikueshme të larta. Ai argumenton për ndërhyrjen e qeverisë federale për të ulur këto akuza, diçka që mund t’u kursejë konsumatorëve të Zvicrës miliona franga.
Me inflacion vjetor prej 2.5%, Zvicra po ecën më mirë se shumica e vendeve. Çmimet në SHBA janë rritur 8%, inflacioni në MB parashikohet të kalojë 10% dhe varion nga 5% në 10% në pjesën më të madhe të pjesës tjetër të Evropës.
Që nga fundi i janarit 2022, një franga zvicerane e forcuar ka frenuar rritjen lokale të çmimeve të mallrave dhe shërbimeve të importuara. Megjithatë, ndërsa bankat qendrore jashtë fillojnë të rrisin normat e interesit në krahasim me normat zvicerane, tani ka presion në rënie mbi frangun, i cili tashmë është dobësuar me rreth 2.5% kundrejt euros gjatë muajit të fundit. Një franga më e dobët do të thotë importe më të shtrenjta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *