Ku kanë rënë çmimet e pronave në Zvicër?

0
Shpërndaje lajmin

Strehimi është i shtrenjtë në Zvicër, por rënia e çmimeve të pasurive të paluajtshme po e bën pronësinë e shtëpisë pak më të përballueshme.
Ndërsa shumë qiramarrës në Zvicër do të shohin që qiratë e tyre të rriten nga 1 tetori, ka një lajm të mirë për njerëzit që duan të blejnë prona: pasi kanë arritur në mënyrë të qëndrueshme nivelet rekord që nga viti 2022, çmimet e shtëpive për një familje janë në rënie, shkruan TheLocal.
“Ditët e çmimeve rekord për shtëpitë për një familje kanë mbaruar”, tha për mediat zvicerane të dielën Donato Scognamiglio, kreu i konsulencës së pasurive të paluajtshme IAZI.
Kjo do të thotë që nëse keni shpresuar të blini pronë, por nuk keni qenë në gjendje ta përballoni atë, tani mund të jetë një kohë e mirë për të blerë.
Sipas platformës dixhitale të vlerësimit të pasurive të paluajtshme Realadvisor, “kjo rënie është pasojë e rritjes së normave të interesit nga Banka Kombëtare e Zvicrës që nga mesi i qershorit 2022”, përcjell albinfo.ch.
Sa herë që Banka qendrore e kishte rritur normën herën e fundit në 1.75 për qind në qershor të vitit 2023, hipotekat bëheshin më të shtrenjta.
Si rezultat i kësaj, kërkesa për pasuri të paluajtshme ra me shpejtësi dhe më pas u ulën edhe çmimet.
“Pronarët e shtëpive që duan të shesin pronat e tyre tani do të ulin çmimin e tyre me 5 për qind ose më shumë”, thotë Scognamiglio.
Ndërsa ulja është modeste, kjo do të thotë se banesat po bëhen pak më të përballueshme, edhe në zonat me kosto të lartë dhe kërkesa të larta.
Për shembull, sipas njoftimit, çmimet në Cyrih dhe Lozanë ranë për 0.7 për qind në muajt e kaluar dhe në Gjenevë dhe Bazel ato ranë mesatarisht me 1.3 për qind.
Kjo nuk do të thotë se blerja e pronave në këto qytete është bërë papritmas “e lirë”, por çmimet për shtëpitë atje ende kalojnë kryesisht 1 milion franga.
Megjithatë, ka rajone ku mund të blini pronë për më pak se kaq, ato përfshijnë Jura, Valais (jashtë zonave të vendpushimit të skive), Solothurn, Fribourg, Thurgau, Schaffhausen, Appenzell Ausserhoden, St Gallen, Neuchatel, Bern, Uri, Aargau dhe Ticino.
Për të ardhmen e afërt, çmimet e pasurive të paluajtshme do të mbeten më të ulëta.
Por, duke qenë se tregu i banesave është i paqëndrueshëm dhe varet kryesisht nga luhatja e normave të interesit, si dhe nga faktorë të tjerë, si aktiviteti i ndërtimit, ekspertët dyshojnë se situata do të vazhdojë edhe në vitin 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *