January 12, 2022

Ku të gjeni naftë dhe benzinë më lirë në Zvicër

Shpërndaje lajmin

Karburanti – dmth benzina, nafta – ka qenë gjithmonë i shtrenjtë në Zvicër dhe po bëhet edhe më i kushtueshëm për të furnizuar me karburant. Çmimi është rritur nga 1,40 në 1,80 franga për litër në vitin 2021, sipas Roland Bilang, drejtor i Avenergy Switzerland, ish-Swiss Petroleum Association. Ky ndryshim prej 40 cent përfaqëson një rritje prej 20 frangash për të mbushur një rezervuar mesatar, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

“Çmimet në pompë ka të ngjarë të mbeten të larta gjatë dimrit”, tha Bilang në një intervistë me Blick.

Disa faktorë përbëjnë kostot e rritjes së karburantit

Një prej tyre është se kërkesa mbetet më e fortë se oferta, gjë që rrit çmimet, tha Laurent Pignot, zëdhënës i organizatës së automobilizmit Touring Club Suisse (TCS). Zvicra importon gati gjysmën e naftës së saj bruto nga Afrika; gjysma e mbetur vjen nga Meksika, Shtetet e Bashkuara dhe Kazakistani, sipas shifrave të qeverisë. Një arsye tjetër për rritjen e çmimeve është kostoja e transportit të naftës në Rhine. “Meqenëse niveli i lumit është i ulët, varkat nuk mund të ngarkohen plotësisht dhe duhet të bëjnë më shumë udhëtime vajtje-ardhje”, theksoi Pignot.

“Rrjedhimisht, çmimi i benzinës rritet me një cent për litër”, shtoi ai. Gjithashtu, që nga 1 janari, benzina në Zvicër është taksuar me 3.7 cent shtesë për litër për të financuar karburantet miqësore me mjedisin. Megjithatë, edhe me rritjen e çmimeve, mbushja e një rezervuari është ende më e lirë në Zvicër sesa në vendet fqinje, gjë që është e pazakontë, pasi çmimet për shumicën e mallrave janë më të ulëta përtej kufirit, përcjell tutje albinfo.ch.

Një arsye për këtë janë normat relativisht më të ulëta të taksave për benzinën në Zvicër. Vetëm Austria ka taksa më të ulëta për karburantin se Zvicra (mes fqinjëve të Zvicrës).

Por tendenca e blerjeve ndërkufitare është e kundërt kur bëhet fjalë për benzinën. “Turistët e karburantit” gjerman, por mbi të gjitha francezë “marrin benzinën e tyre në Zvicër, raporton Blick.

Pra, nëse keni kaluar kufirin për të bërë pazar, mbushni rezervuarin kur të ktheheni në territorin zviceran nëse dëshironi të kurseni, përcjell tutje albinfo.ch.

A mund të kurseni para për benzinë ​​në Zvicër, dhe nëse po, si?

Distributorët dhe pompat e benzinës konkurrojnë me njëri-tjetrin, gjë që është një lajm i mirë për konsumatorët. Transmetuesi publik RTS analizoi çmimet e benzinës në stacione të ndryshme në disa rajone dhe gjeti çmimet më të ulëta në stacionin Rasthof Platenenhof në Gampelen (BE).

Një tjetër opsion i lirë i karburantit është disa kilometra larg, në Pit-Stop de Boudevilliers në Val-de-Ruz në kantonin Neuchâtel. Në fakt, RTS raportoi se i gjithë rajoni përfiton nga benzina më e lirë për shkak të afërsisë me rafinerinë Cressier-Cornaux dhe vëllimit të madh të blerjeve. Një tjetër vendndodhje me kosto të ulët është në Samnaun, kantoni Graubünden në rajonin e Engiadina Bassa / Val Müstair.

Çmimi atje është 30 për qind më i lirë se në rajonin famëkeq të shtrenjtë të Liqenit të Gjenevës. Arsyeja për këtë pabarazi çmimesh është se ky komunitet me pak më shumë se 700 banorë është një enklavë fiskale historike që nuk aplikon TVSH apo taksa të tjera. Opsione të tjera përfshijnë EK Automobile në Kestenholz, Solothurn dhe Tankstelle Fiechter në Teufenthal, Aargau.

Por, çka nëse nuk jetoni në këto zona?

Ju ende mund të kurseni disa para në benzinë ​​nëse bëni kërkimin tuaj dhe e dini se ku janë vendet më të mira (që do të thotë: më të lira) për tu furnizuar në rajonin tuaj.

Këtu janë disa këshilla:

Anëtarësimet në autoklub shpesh ofrojnë zbritje në benzinë. Anëtarët e ACS dhe anëtarët e TCS mund të kursejnë midis dy dhe pesë cent për litër. Shitësit më të mëdhenj të benzinës gjithashtu do të kenë shpesh oferta zbritjeje, ndërsa supermarketet zvicerane ofrojnë gjithashtu marrëveshje me zinxhirë të veçantë të stacioneve të benzinës.

Çmimet janë zakonisht më të lartat në (ose afër) autostradave, në ose afër qyteteve të mëdha dhe në stacionet zinxhir të markës. Mund të gjeni oferta më të mira në stacione më të vogla e të pavarura larg rrugëve kryesore.

Megjithatë, ju duhet të shmangni shumë larg nga rruga juaj për të kursyer karburant. “Një cent diferencë në çmimin e litrit justifikon një devijim prej dy deri në tre kilometra, më së shumti. Përndryshe, konsumi i tepërt e mbyt ekonominë në një rezervuar 50 litra”, tha Erich Schwizer i TCS.

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *