Kujdes: 4 gjëra duhet t’i keni parasysh kur blini një kartë udhëtimi në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Kur zgjidhni kartën e duhur të udhëtimit në Zvicër, ka shumë faktorë për t’u marrë parasysh, nga zakonet tuaja të udhëtimit deri tek sa shpesh planifikoni të udhëtoni për kohë të lirë. Këtu janë ato që duhet të mbani në mend dhe opsionet e disponueshme.
 
Frekuenca e udhëtimit
Nëse udhëtoni disa herë në javë nëpër rrjete të ndryshme tarifash dhe transporti dhe ju ndodh që të shijoni arratisje të shpeshta në fundjavë, atëherë karta më prestigjioze e udhëtimit në Zvicër – GA – është opsioni juaj me kosto më efektive. Kjo biletë ju lejon udhëtime të pakufizuara në trenat SBB dhe ato të shumicës së hekurudhave të tjera, si dhe në pjesën më të madhe të transportit publik në Zvicër, si trenat, autobusët dhe varkat. Mund të merrni edhe 5 franga zbritje për qiratë afatshkurtra të biçikletave në 20 stacione SBB.
GA do t’i caktojë të rriturit nga mosha 26 deri në 64 vjeç (gratë) ose 65 vjeç (burra) 6300 franga (klasi i parë) ose 3860 franga (klasi i dytë) në vit. Ana e kundërt? Nëse partneri juaj tashmë ka një GA, ju mund të përfitoni nga e ashtuquajtura GA Travelcard për çifte (GA Duo) për 4,340 (klasi i parë) ose 2,700 (klasi i dytë) – por më mirë nxitoni. GA për të rriturit është vendosur të thyejë shenjën prej 4,000 frangash në fund të vitit.
Sidoqoftë, nëse nuk e konsideroni veten një udhëtar të zjarrtë, por keni ende një dëshirë për të zbuluar më shumë nga Zvicra në ditët e pushimit, mund të paguani për “Sparbillette” – ose të ashtuquajturat bileta Supersaver – me SBB CFF FFS dhe të përfitoni nga një zbritje deri në 70 për qind në çmimin standard të biletës. Udhëtarët mund të zgjedhin nga biletat me një drejtim deri tek kalimet ditore, por do të kufizohen në disa rrugë dhe orare të zgjedhura. Truku është të rezervoni sa më herët që të jetë e mundur për të kapur ofertën më të mirë.
Një tjetër opsion i fortë për udhëtarët e rrallë që kërkojnë të ulin koston e transportit është blerja e kartës së udhëtimit gjysmë tarife të SBB. Karta e udhëtimit kushton 120 franga në vit dhe ju jep një zbritje deri në 50 për qind në të gjitha udhëtimet me tren, autobus, varkë dhe shumicën e hekurudhave malore. Në këtë mënyrë ju mund të hipni në një tren ose autobus sa herë që ju nevojitet dhe të kurseni para në ato ditë të rralla (dhe të frikshme) zyrash.
 
Largësia
Nëse udhëtoni dy ose më shumë herë në javë në rrugë më të shkurtra, karta e udhëtimit pikë-për-pikë e SBB është zgjidhja ideale për ju. Kjo ofertë lejon udhëtime të pakufizuara në itinerarin tuaj të zgjedhur dhe vjen me një zbritje prej të paktën 10 përqind në shumë aktivitete të kohës së lirë në zonën tuaj të udhëtimit. Ju gjithashtu mund të kurseni para duke u angazhuar për një kartë udhëtimi vjetore në vend që të paguani tarifën mujore më të kushtueshme.
Për shembull, nëse jeni duke udhëtuar ndërmjet Cyrihut dhe Bazelit me kartën e udhëtimit “Point-to-Point” dhe dëshironi të kaloni pasditen duke eksploruar kështjellën Burgdorf në Lenzburg në rrugën tuaj atje, mund ta bëni këtë. Në fakt, ju mund ta ndërprisni udhëtimin tuaj sa herë të dëshironi.
Nëse ju pëlqen të kombinoni mënyra të ndryshme transporti për të shkuar nga A në B dhe për të marrë biçikletën me vete, mbani mend se në Zvicër duhet të paguani për të sjellë biçikletën tuaj me vete për udhëtimin me tren. Për fat të mirë, një leje vjetore për biçikletë do t’ju kthejë vetëm 240 franga në vit.
Në çdo rast, vlen të përmendet se investimi në një GA Travelcard do të jetë opsioni juaj më me kosto efektive përtej një distance të caktuar.
 
Mënyra e jetesës
Nëse keni fatin të jetoni një hedhje guri nga vendi juaj i punës ose universiteti, por kënaqeni duke përshkuar qytetet më të mëdha të Zvicrës për klubet e saj të natës, mund t’ju shërbehet më së miri duke blerë Travelcard shtatë25. Bileta u mundëson kukuvajkave të natës nën 25 vjeç, udhëtime të pakufizuara pas orës 19:00 (deri në 5 të mëngjesit) në klasin e dytë dhe është një mënyrë ideale për ju për të kursyer para në gaz ndërsa udhëtoni në shtëpi të sigurt për vetëm 390 franga në vit.
Po kështu, nëse përdorni transportin publik për të gërvishtur kruarjen e udhëtimit sesa për të shkuar në punë, investimi në një GA mund të mos ketë domosdoshmërisht kuptimin financiar. Në vend të kësaj, ju mund të dëshironi të merrni parasysh kartën e udhëtimit të kohës së lirë të cilën mund ta kombinoni lehtësisht me Kartën e udhëtimit gjysmë tarife dhe ta përdorni për të zbuluar më shumë nga shtëpia juaj e re në 20 ose 30 ditë në vit. Mundësia më e lirë për aventurierët e rritur është të udhëtojnë në klasin e dytë dhe të paguajnë 900 franga për 20 ditë ose 1200 franga për 30 ditë për transport të pakufizuar nëpër trenat, tramvajet, autobusët, postautobusët dhe varkat e Zvicrës.
Nëse jeni prind ose shpesh udhëtoni në shoqërinë e fëmijëve, mund të jeni duke kërkuar mënyra për të kursyer para në udhëtime dhe ndërsa shumica e kartave të udhëtimit SBB ofrojnë oferta speciale për fëmijët, dyshja Junior Travelcard dhe Children’s Co-Travelcard janë bastja juaj më e mirë nëse ju dëshironi të shfrytëzoni sa më shumë një ditë familjare. Me Junior Travelcard, fëmijët e moshës 6-16 vjeç mund të udhëtojnë pa pagesë në të gjithë Zvicrën për një vit të tërë, me kusht që të shoqërohen nga prindi me biletë ose kartë udhëtimi.
Karta e udhëtimit Junior kushton 30 franga për fëmijë, por është falas nga fëmija i tretë e në vazhdim. Card’s Co-Travelcard funksionon njësoj si homologu i tij Junior, megjithëse do t’ju kërkohet të paguani për çdo fëmijë.
 
 
Zona
Një tjetër gjë që ia vlen të kihet parasysh kur vendosni për opsionet e kartave të udhëtimit janë koncesionet lokale.
Ata që jetojnë në kantonin e Graubünden ose që udhëtojnë kryesisht në atë zonë, për shembull, mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë investimin në Bündner Generalabonnement (BÜGA). Të rriturit që posedojnë këtë biletë sezoni mund të gëzojnë udhëtime të pakufizuara në të gjithë kantonin (dhe më gjerë) për një vit të tërë për 2,800 franga (klasi i parë) dhe 1,730 (klasi i dytë).
Me afrimin e shpejtë të muajve të ngrohtë, ju – si shumë zviceranë – mund të prisni të kaloni pak kohë në rajonin Ticino të Zvicrës. Në këtë rast, mbani mend se turistët që qëndrojnë në kanton gjatë natës në hotele, bujtina për të rinj ose kampingje kanë të drejtë për një biletë Ticino falas. Me biletën mund të përdorni transportin publik të Ticino-s pa pagesë ose me gjysmën e çmimit origjinal – në varësi të tarifës dhe ofruesit me të cilin udhëtoni. Shumë bileta për të udhëtuar me varkë janë gjithashtu 20 për qind zbritje. Mund të gjeni oferta të ngjashme për kantonet dhe rajonet e tjera zvicerane në faqen e internetit të SBB.
Në përgjithësi këshillohet të shkoni në sportelin tuaj lokal të SBB dhe të kërkoni ndonjë ofertë rajonale përpara se të angazhoheni për një kartë udhëtimi mujore ose vjetore. Kompania hekurudhore ofron gjithashtu konsultime personale për t’u siguruar që të përfitoni sa më shumë nga paratë dhe koha juaj kur bëni aranzhime udhëtimi.
Për më shumë informacion, shikoni faqen e internetit të SBB-së si dhe ofruesit tuaj lokalë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *