Kujdesi shëndetësor në Evropë: Si dhe ku po rriten kostot?

0
Shpërndaje lajmin

Kriza globale e kostos së jetesës ka pasur pasoja reale për sistemet e kujdesit shëndetësor në Evropë. Por, sa po rriten kostot e kujdesit shëndetësor dhe cilat vende janë më të prekura?
Sipas analistëve globalë të rrezikut, kostot e kujdesit shëndetësor po rriten në mbarë botën, të nxitura nga një kombinim i rritjes së inflacionit dhe rritjes së përdorimit pas pandemisë Covid-19, shkruan The Local.
Ndërsa kjo mund të duket e vetëkuptueshme për shumicën prej nesh, ajo që nuk është aq e qartë është saktësisht se ku po ndodh kjo dhe në çfarë mase.
Zbërthimi i shpenzimeve të kujdesit shëndetësor në vende të ndryshme mund të jetë tepër kompleks, një instrument i dobishëm është krahasimi i shpenzimeve të kujdesit shëndetësor si një përqindje e Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) me kalimin e kohës.
Një përqindje më e lartë e PBB-së e shpenzuar për kujdesin shëndetësor mund të jetë një tregues i mirë i inflacionit, kur krahasohet me shpenzimet në fusha të tjera që janë më të prirura ndaj ndryshimeve të papritura, përcjell albinfo.ch.
Për shembull, sipas zyrës statistikore të Bashkimit Evropian, Eurostat, shpenzimet e kujdesit shëndetësor si përqindje e PBB-së në Bashkimin Evropian janë në 10.9%. Kjo është pothuajse saktësisht e barabartë me shifrën globale prej 10.89% të dhënë nga Banka Botërore dhe është shumë më poshtë se 18.3% e Shteteve të Bashkuara.
Gjatë tre vjetëve të fundit për të cilat ka të dhëna, The Local raportoi se ka dallime të dukshme në shpenzime në nëntë vende evropiane.
Ndërsa duket se ka një rritje afërsisht një pikë përqindje në shpenzimet e kujdesit shëndetësor në të gjithë Evropën, ka disa dallime të rëndësishme midis kombeve, shkruan The Local.
Rritjen më të madhe të shpenzimeve e ka Austria me 1,67%, e ndjekur nga Gjermania me 1,50 dhe Franca me 1,20 pikë.
Zvicra, Italia, Danimarka dhe Suedia arritën të mbanin rritjen e tyre në një pikë përqindje ose më pak. Norvegjia dhe Spanja janë në rënie të prirjes, secila duke parë shpenzimet e tyre të kujdesit shëndetësor si një përqindje e PBB-së në rënie të lehtë sesa në rritje.
Çdo vend evropian ka një sistem shëndetësor i cili paguhet ose drejtpërdrejt nëpërmjet taksave, kontributeve të sigurimit, ose një kombinim të të dyjave. Nëse përdorni kujdesin shëndetësor të financuar nga shteti, nuk paguani plotësisht nga xhepi, ndryshe nga disa vende të tjera në botë, përcjell albinfo.ch.
Megjithatë, kjo nuk do të thotë që kostot nuk e gjejnë rrugën e tyre drejt jush. Sistemet e kujdesit shëndetësor duhet të paguajnë për profesionistët, pajisjet dhe medikamentet e përdorura dhe kostot e tyre janë të lidhura pazgjidhshmërisht me ekonominë.
Rritja e shpenzimeve prek të gjithë, nga pagesat mujore të pagave deri te aksesi në trajtime. Për të kuptuar se ku po përballojnë koston njerëzit, le të shqyrtojmë disa të dhëna të tjera – domethënë koston mesatare të shtetit për një natë në spital, për të njëjtat vende të ekzaminuara më parë.
Sipas faqes së krahasimit të shërbimeve financiare, Finder.com, Norvegjia është shumë përpara paketës me një kosto prej 1,470 euro, pavarësisht nga një rënie në shpenzimet e tyre për kujdesin shëndetësor midis 2019 dhe 2021. Pasohet nga Zvicra me 987 euro, Danimarka me 885 euro dhe Austria 730 €, shkruan The Local.
Gjermania dhe Franca të dyja kanë kosto të ngjashme prej 647 € dhe 638 € respektivisht. Spanja (475 euro) dhe Italia (545 euro) kanë kostot më të ulëta në mesin e këtyre nëntë vendeve për një natë në spital.
Nëse përdorni kujdesin shëndetësor publik, kostot e rritura të kujdesit shëndetësor do të vijnë tek ju.
Ndërsa kjo gamë mund të shpjegohet me dallimet në popullsi dhe fuqinë relative të ekonomive, është e qartë se jo çdo vend është i barabartë për sa i përket kostove reale të kujdesit shëndetësor.
Kur kombinohet me ekzaminimin e shpenzimeve të kujdesit shëndetësor me kalimin e kohës, është e qartë se vendi ku jeni në Evropë ka rëndësi kur bëhet fjalë për sa shpenzoni për shëndetin tuaj – dhe këto kosto po rriten, përcjell albinfo.ch.
Me rritjen e kostove të kujdesit shëndetësor, ka kuptim të bëni gjithçka që mundeni për të siguruar kujdesin më të mirë në dispozicion. Sigurimi privat shëndetësor do të thotë që kudo që të jeni në botë, do të keni mundësi të aksesoni trajtimin më të mirë të mundshëm, nga mjekët që zgjidhni, kur ju nevojitet.
Kompanitë që ofrojnë plane private të sigurimit shëndetësor, të tilla si AXA – Global Healthcare ofrojnë përfitimin e zgjedhjes, nga spitalet që përdorni deri te mjekët që ju trajtojnë.
Për më tepër, nëse nuk jeni në gjendje të gjeni një mjek që flet gjuhën tuaj, Shërbimi Virtual i Mjekut dhe Shërbimi Shëndetësor i Mendjes do të thotë që dikush me të cilin mund të flasë ose të përshkruajë ilaçe është lehtësisht i arritshëm përmes smartphone ose kompjuterit tuaj, shkruan The Local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *