Kush është heroi real i luftës në Ukrainë: Sekreti i një lideri ushtarak që po poshtëron rusët në fushëbeteja

Shpërndaje lajmin

Edhe pse ai ka dëshmuar të jetë një lider kombëtar karizmatik, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky nuk është një udhëheqës ushtarak. Prandaj, pikat për suksesin e ushtrisë ukrainase në ditët e para të luftës dhe rezistenca çuditërisht e fortë deri më sot nuk mund t’i atribuohen drejtpërdrejt atij.
Zelensky është fytyra e Ukrainës moderne me aspirata perëndimore, ai që merr duartrokitje të vazhdueshme pasi t’i drejtohet Kongresit të SHBA, Parlamentit Evropian, Kombeve të Bashkuara ose audiencës në çmimet Grammy.
Por nëse dikush duhet të drejtojë gishtin drejt një personi më atributor për thyerjen e “blitzkrieg”-it të Putinit, ai është – për shkak të funksionit të tij – Komandanti Suprem i Forcave të Armatosura të Ukrainës, Valery Zaluzhny.
Megjithëse komandanti i Përgjithshëm përpiqet në çdo mënyrë të shmangë statusin e një personi të famshëm, suksesi i tij i deritanishëm në shtypjen e pushtuesve rusë, domosdoshmërisht e propozon atë për statusin e një personi historik në atdheun e tij.
Sukseset ushtarake, të cilat përfshijnë mbrojtjen e Kievit dhe mbajtjen e shumicës së qyteteve të tjera të mëdha, janë rezultat i strategjisë së këtij 48-vjeçari, të cilin Zelensky e emëroi Komandant të Përgjithshëm në korrik 2021.
Por Zaluzhny dhe oficerë të tjerë të rangut të lartë ukrainas nuk kanë filluar të përgatiten për këtë luftë që atëherë. Nga gjithçka që ka ndodhur në Ukrainën lindore që nga viti 2014, ata e dinin se duhej të prisnin një përplasje të plotë ushtarake me Rusinë.
Në shtator të vitit 2021, dy muaj përpara se administrata amerikane të fillonte të paralajmëronte botën se pushtimi rus ishte një punë e përfunduar, Zaluzhny foli për përgatitjet për këtë sulm përfundimtar: “Unë gjithmonë kam folur që kur e mora vetë detyrën: kërcënimi i agresionit të plotë ishte i dukshëm”, tha ai në një intervistë.
“Detyra jonë si Forca të Armatosura nuk është të presim një shpëtim nga qielli; ne duhet të përgatitemi për të dhe ne po bëjmë gjithçka për të qenë gati. Nga ana jonë, ne po kryejmë një sërë stërvitjesh, duke përfshirë partnerët tanë perëndimorë. Ne po bëjnë gjithçka për ta bërë armikun më pak të gatshëm për të zbatuar një skenar të tillë”, shtoi ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *