Ligjet që duhet të dini nëse keni një biçikletë elektrike në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Qeveria zvicerane i ndan biçikletat elektronike në dy kategori: “të ngadalta (pedalimi i asistuar deri në 25 km/h) dhe i shpejtë (pedalimi i asistuar deri në 45 km/h).
Rregullat për biçikletat elektronike të ngadalta janë kryesisht të ngjashme me ato për biçikletat e zakonshme, megjithëse ka disa dallime, ndërsa ka rregulla të veçanta për biçikletat elektronike më të shpejta, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Si mund ta di nëse kam një biçikletë elektronike të shpejtë apo të ngadaltë?
Shoqata Zvicerane e Automobilave paraqet specifikat e llojeve të ndryshme të biçikletave elektrike në mënyrë që të mund të dalloni se cila është ajo.
Regjistroni biçikletën tuaj elektronike (të shpejtë).
Biçikletat elektronike të shpejta ose me dy rrota me fuqi motorike më shumë se 1000 vat, konsiderohen si motoçikleta në Zvicër dhe për këtë arsye hyjnë në kategorinë e motoçikletave.
Nëse vendosni të blini një biçikletë elektronike të shpejtë në Zvicër, prandaj do t’ju duhet ta regjistroni atë në zyrën tuaj kantonale të trafikut rrugor. Për ta bërë këtë me sukses, do t’ju duhet t’i paraqisni zyrës targën e biçikletës tuaj elektronike dhe vinjetën që do t’i merrni nga dyqani i biçikletave kur blini automjetin tuaj, përcjell tutje albinfo.ch.
Ju mund të keni nevojë për një skicë dhe një targë
Vinjeta e biçikletave (dhe kështu sigurimi i detyrueshëm) u hoq në vitin 2012, kështu që nëse zotëroni një biçikletë elektronike të ngadaltë, të cilat janë biçikleta elektrike me asistencë pedalimi deri në 25 km/h, nuk keni më nevojë të blini një vinjetë.
Sidoqoftë, mbani mend se çdo dëm i shkaktuar nga çiklistët duhet të mbulohet nga sigurimi juaj i përgjegjësisë personale, të cilin për fat të mirë shumica e siguruesve e përfshijnë automatikisht. Përndryshe, ju do të duhet të paguani vetë për dëmet.
Pra, nëse zotëroni një biçikletë elektronike të ngadaltë, sigurohuni që të kontrolloni statusin tuaj të sigurimit përpara se të hipni në biçikletën tuaj elektronike.
Rregullat këtu ndryshojnë për biçikletat elektronike të shpejta. Nëse blini një biçikletë elektronike të shpejtë, do të jeni të detyruar të merrni një skicë dhe ta rinovoni atë çdo vit. Ju mund të blini një vinjetë – e cila është e vlefshme deri më 31 maj – drejtpërdrejt nga një dyqan i specializuar biçikletash ose duke u kontaktuar me zyrën tuaj të trafikut rrugor kantonal.
Por kujdes: nëse harroni të rinovoni skicën tuaj, nuk do të lejoheni të ngasni biçikletën tuaj elektronike nga data 31 maj.
E njëjta gjë vlen edhe për targat, të cilat kërkohen për e-biçikleta të shpejta, por jo homologët e tyre të ngadaltë. Dyqani do t’ju sigurojë një targë të verdhë dhe dokumente regjistrimi pas blerjes së biçikletës tuaj elektronike.
Mund t’ju duhet patentë shoferi
Por ndërsa më në fund mund të keni kursyer mjaftueshëm para për të blerë vetes një biçikletë të re me shkëlqim, mbani mend se në disa raste, do t’ju duhet të siguroni një patentë drejtimi përpara se të merrni biçikletën tuaj elektronike për një rrotullim.
Pronarët e rinj të biçikletave elektronike të ngadalta duhet të kenë vetëm një leje drejtimi të kategorisë M që nga mosha 14 vjeç. Megjithatë, nga mosha 16 vjeç, patentë shoferi nuk kërkohet më për biçikletat elektronike të ngadalta.
Ky nuk është rasti për biçikletat elektronike të shpejta. Të gjithë – përfshirë të rriturit – që ngasin një biçikletë elektronike të shpejtë në Zvicër kanë nevojë për leje drejtimi (të paktën kategoria M), përcjell tutje albinfo.ch.
Kujdes kur importoni biçikleta elektronike
Kur importoni një biçikletë elektronike të shpejtë me një motor të fuqishëm, sigurohuni që automjeti juaj të lejohet në rrugët zvicerane përpara se të paguani për automjetin.
Nëse dëshironi të blini një biçikletë elektronike të shpejtë jashtë vendit dhe ta dërgoni privatisht në Zvicër, do t’ju duhet ta kontrolloni atë nga një ekspert trafiku nga zyra e trafikut rrugor të kantonit tuaj përpara se automjeti juaj të mund të regjistrohet.
Mbani dritat e ndezura
Nga 1 prilli 2022, të gjitha biçikletat elektronike në Zvicër duhet të drejtohen me dritat e përparme të ndezura gjatë ditës në të gjitha zonat e trafikut publik për të rritur dukshmërinë dhe për të garantuar sigurinë e kalorësve. Kjo do të thotë që ndezja e dritave është gjithashtu e detyrueshme në korsitë e fshatit dhe shtigjet e biçikletave.
Megjithëse është e mjaftueshme që dritat e përparme të biçikletës elektronike të jenë ndezur gjatë ditës, Zyra Federale e Rrugëve (FEDRO) rekomandon që dritat e përparme dhe të pasme të ndizen gjatë gjithë kohës kur ngasni biçikletën tuaj elektronike në Zvicër.
Sot, shumica e biçikletave elektronike kanë të paktën një dritë të palëvizshme – të lidhur përgjithmonë – ndonëse e-biçikletave të shpejta duhet të kenë dritat e tyre të miratuara nga tipi përpara se të dalin në rrugë.
Megjithatë, nëse zotëroni një biçikletë elektronike pa drita të integruara, ju lutemi vini re se dritat me kapëse konsiderohen gjithashtu “të lidhura përgjithmonë” në Zvicër. Nëse ende këmbëngul të ngasësh biçikletën elektronike pa dritë (të ndezur), mund të gjobitesh me 20 franga.
Shpejtësia do të bëhet e detyrueshme për biçikletat elektronike të shpejta
Nga 1 prilli 2024, biçikletat elektronike të shpejta, që janë çdo biçikletë elektronike me një asistencë pedalimi deri në 45 km/h, do të lejohen në rrugët zvicerane vetëm nëse janë të pajisura me një matës shpejtësie.
Biçikletat elektronike të shpejta që janë tashmë në përdorim duhet të pajisen me një matës shpejtësie deri më 1 prill 2027 për të siguruar që të respektohen kufijtë maksimalë të shpejtësisë, veçanërisht në zonat 20 dhe 30 km/orë të Zvicrës.
Kushdo që kapet duke vozitur pa shpejtësimatës mund të gjobitet me 20 franga, ndërsa ata që udhëtojnë më shpejt se kufiri i shpejtësisë 20 dhe 30 km/h mund të gjobiten me 30 franga.
Vishni një helmetë në biçikletat elektronike (të shpejta).
Nëse jeni pronar krenar i një biçiklete elektronike të shpejtë, atëherë duhet të mbani një helmetë kur jeni jashtë dhe rreth biçikletës tuaj elektrike.
Ky rregull nuk zbatohet për pronarët e biçikletave elektronike të ngadalta, të cilat janë biçikleta elektrike me asistencë pedalimi deri në 25 km/h, ose për ata që i përmbahen biçikletave të zakonshme. Megjithatë, mbajtja e një helmete edhe në biçikleta të ngadalta të çdo lloji rekomandohet fuqimisht nga Touring Club Suisse (TCS), shoqata zvicerane që përfaqëson interesat e shoferëve në Zvicër.
Qëndroni në korsitë e çiklizmit në çdo rast
Nuk është për t’u habitur që rregullat gjithashtu ndryshojnë pak kur bëhet fjalë për vendin ku mund të ngasni biçikletën tuaj elektronike. Pronarët e biçikletave elektronike të ngadalta mund të ngasin në shtigje ku lejohen biçikletat por të ndaluara motoçikletat. Ata gjithashtu mund të kalojnë nëpër zona për këmbësorë të cilat janë të shënuara “lejohen biçikletat”.
Pronarët e biçikletave elektronike të shpejta mund të përdorin gjithashtu shtigje biçikletash ku motoçikletat janë të ndaluara, por duhet të fikin motorin e tyre. E njëjta gjë vlen edhe për zonat e këmbësorëve të shënuara me “biçikletat e lejuara” në të cilin rast motori i biçikletës suaj të shpejtë elektronik gjithashtu duhet të fiket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *