October 19, 2021

Ligji anti-LGBT i Hungarisë është një test për BE-në

Shpërndaje lajmin

 Nga Imre Szijarto, politico.eu

Kryeministri hungarez ka qenë në pushtet për më shumë se një dekadë. Gjatë qeverisjes së tij,  institucionet e pavarura, universitetet, shtypi dhe komunitetet e pakicave kanë qenë nën sulm të vazhdueshëm. Këtë herë, komuniteti LGBTQ + i Hungarisë  është në sulmin e vazhdueshëm të Orban – por BE nuk ka gjasa të ndryshojë shumë situatën.

Taktika që vendi ndërmori ndaj disa azilkërkuesve në institucionet e paraburgimit hungarez duke i lënë pa ushqim nuk ishte e mjaftueshme për të vendosur sanksione serioze kundër regjimit të Orbanit.

Në vitin 2019, aktivisti Imre Szijarto  u takua me  Manfred Weber – atëherë kandidati i Partisë Popullore Europiane për president, i cili shprehu shqetësimin  e tij për sa i përket lirive akademike.

Në fund të fundit, ky “shqetësim” nuk ishte i mjaftueshëm as për largimin  e partisë Orban Fidesz nga grupi më i fuqishëm politik i BE-së. (Ishte kryeministri hungarez ai që në fund të fundit prishi marrëdhëniet  me EPP).

Tani ekziston një ligj i stilit Putin anti-LGBTQ + në një vend anëtar të BE-së. Kur do të marrë fund e gjithë kjo?

Ndonjëherë pyes veten nëse ne – qytetarët e  kombeve të BE-së që shtrihen në lindje të lumit Oder – konsiderohemi mjaftueshëm europianë sa të drejtat tona të kenë rëndësi për udhëheqësit e institucioneve të BE-së dhe vendet e fuqishme anëtare si Gjermania.

Ne sigurisht që jemi mjaft europianë për të luftuar edhe pse në në kushte të pasigurta ose për t’u shfrytëzuar në industrinë e Europës Perëndimore. Por të drejtat tona kanë  rëndësi aq sa për të ngritur një komision tjetër por që në fund të fundit nuk arrin asgjë, boton një raport tjetër ose shpreh “shqetësimet e thella” në lidhje me “zhvillimet shqetësuese” në vende si Hungaria dhe Polonia. Por kaq dhe jo më shumë.

Hungaria nuk ka qenë kurrë një fener i lirisë  së komunitetit LGBTQ +. Kur, në vitin 2013, unë isha subjekt i një sulmi të dhunshëm në rrugët e qendrës së Budapestit, oficerët e policisë mbështetën agresorët.

Ata më thanë se puthja me dikë të së njëjtës gjini ishte një “veprim i pahijshëm”.

Ky ligji i ri toksik, i cili lidh homoseksualitetin me pedofilinë, në krye të një mjedisi tashmë armiqësor, jo vetëm që do të kufizojë lirinë e shprehjes së njerëzve LGBTQ + dhe aleatëve të tyre; kjo mund të shkaktojë një valë dhune – ashtu si ajo që pamë në Rusi pas miratimit të një ligji të ngjashëm që mbështeste  neo-nazistët e vendit.

Një tjetër tradhti europiane që do të privonte nga të pasurit një vend që mund ta quash  shtëpi. Kjo gjithashtu do të vinte në rrezik lirinë dhe sigurinë fizike të  komunitetit LGBTQ +.

Si mundet që BE të vazhdojë ta quajë veten një “vend me vlera” nëse lejon demonizimin e qartë të një komuniteti tashmë të margjinalizuar dhe një shkelje të qartë të Kartës së saj të të Drejtave Themelore?

Nëse BE-ja do të jetë diçka më shumë sesa një bllok tregtar, institucionet e BE-së, si dhe vendet individuale anëtare, tani duhet të përdorin të gjitha mjetet në dispozicion të tyre për të ushtruar presion maksimal mbi regjimin Orbán derisa të shfuqizohet ky ligj i turpshëm.

Deklaratat e përbashkëta që dënojnë ligjin, premtimet e paqarta të “hapave ligjorë” ose gjestet simbolike si të UEFA-s për të ndriçuar  stadiumin me ngjyrat e ylberit janë të gjitha të mirëseardhura, por këto nuk  ka gjasa të prekin regjimin e Orbán nëse nuk shoqërohen me sanksione ekonomike.

Nëse duhet të mësojmë diçka nga e kaluara, nga dështimet e dekadës së fundit, është se lëshimet politike nuk funksionojnë kurrë. Dhe nëse Orban nuk ndëshkohet, ai do të vazhdojë të miratojë ligje që prekin njerëzit.

Sanksionet duhet të godasin regjimin. Mosveprimi nuk do të rrezikojë vetëm njerëzit LGBTQ + në Hungari – por edhe BE-në si një komunitet politik i vlerave gjithashtu.

Në fund të fundit,  për çfarë ekziston BE-ja nëse nuk mund të mbrojë as të drejtat më themelore të qytetarëve të saj?/abcnews.al


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *