Lindur në verë apo në dimër? Çfarë ndryshon për shëndetin tonë mendor

Shpërndaje lajmin

Gratë që lindin në vjeshtë dhe dimër kanë nivele më të larta të kortizolit, hormonit të stresit, krahasuar me ato që lindin në pranverë ose verë. Ky është përfundimi i arritur nga studiuesit nga Universiteti i Cardiff-it në një punim të botuar në Psychoneuroendocrinology. Gjetjet mund të shpjegojnë pse sëmundja mendore është më e zakonshme tek njerëzit e lindur në dimër, një gjetje që është bërë në studime të mëparshme.
Studiuesit përdorën të dhëna nga një studim afatgjatë në Uells për të parë lidhjen e mundshme midis stinëve dhe përqendrimeve të kortizolit të pështymës, depresionit, simptomave të ankthit dhe peshës së lindjes. Studimi përfshinte 316 gra. Të dhënat u mblodhën në një takim para operacionit dhe menjëherë pas lindjes, përmes një pyetësori të gjerë dhe shënime. Kortizoli u mor nga mostrat e pështymës së nënës.
“Megjithëse është normale që nivelet e kortizolit të nënës të rriten gjatë shtatzënisë, të dhënat tregojnë se foshnjat e lindura në vjeshtë dhe dimër ishin të ekspozuar ndaj më shumë kortizolit pak më parë,” tha profesor Ros John, i Shkollës së Biokimisë në Universitetin e Cardiff. Mesatarisht, gratë që lindën në vjeshtë ose dimër kishin 20% më shumë kortizol të pështymës para lindjes sesa gratë që lindnin në pranverë ose verë.
Nivelet e kortizolit të grave shtatzëna janë lidhur në hulumtimet e mëparshme me një rrezik më të lartë të zhvillimit të çrregullimeve mendore tek fëmijët. Këto gjetje të reja mund të shpjegojnë pse këto çrregullime janë më të zakonshme tek njerëzit e lindur gjatë muajve të dimrit. Ekspertët nuk e dinë, megjithatë, pse nivelet më të larta të kortizolit janë të pranishme këto ditë.
Ndryshimet e humorit dhe sjelljet për shkak të stinës janë të zakonshme në popullatën e përgjithshme, por pak dihet se si ndryshimet e humorit mund të ndikojnë në shtatzëni. Ekipi hulumtues u përpoq të mbushte këtë boshllëk duke hetuar lidhjen midis stinëve dhe përqendrimeve të kortizolit të pështymës, depresionit dhe çrregullimeve të ankthit, dhe peshës së lindjes së foshnjës dhe placentës në gratë shtatzëna në Uellsin Jugor./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *