Lufta në Gaza/ Rreth 200 mijë njerëz kanë humbur shtëpitë e tyre, 1.6 milion të zhvendosur deri më tani

0
Shpërndaje lajmin

Tmerrin e luftës dhe pasojat e saj po e përjetojnë banorët e Gazës, të cilët janë larguar nga shtëpitë e tyre ose për t’i shpëtuar bastisjeve izraelite, ose shtëpitë e tyre janë shkatërruar.
Sipas Zyrës së Kombeve të Bashkuara për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA), të paktën 45% e banesave të Gazës janë shkatërruar ose dëmtuar që nga 4 nëntori dhe 200,000 njerëz janë tani të pastrehë.
Në strehimore mungesa e ujit vështirëson edhe ruajtjen e higjienës. Gaza është një nga vendet më të populluara në botë, me më shumë se 500 njerëz për 100 metra katrorë në shumë zona.
IDF ka kryer sulme të shumta ajrore rreth një kilometër nga vendkalimi Rafah, i cili është e vetmja rrugë për hyrje dhe dalje nga Gaza që nuk kontrollohet nga Izraeli, por nga Egjipti.
Megjithatë, që nga 7 tetori, kur Hamasi filloi sulmin e tij ndaj Izraelit, vendkalimi ka qenë kryesisht i mbyllur. Por drama palestineze nuk ka fund. Sipas agjencisë së OKB-së për refugjatët palestinezë (UNRËA), 1.6 milionë palestinezë janë zhvendosur nga lufta në Rripin e Gazës.
“Numri i personave të zhvendosur vazhdon të rritet. Strehimoret e UNRWA-s në Gazën qendrore dhe jugore janë të mbipopulluara dhe nuk mund të strehojnë të rinjtë”, thekson UNRWA.
-Gati 742,000 persona të zhvendosur brenda vendit (PZHBV) janë vendosur në 151 objekte të UNRWA në të pesë qeveritë e Rripit të Gazës, duke përfshirë veriun.
-Mbi 582,000  janë vendosur në 94 objekte në Gaza qendrore, qytetin Khan Younis dhe Rafah.
-Gati 160,000 persona të zhvendosur brenda vendit ishin strehuar në 57 shkolla të UNRËA në Rripin verior të Gazës deri më 12 tetor 2023, përpara se të jepej urdhri i evakuimit nga autoritetet izraelite.
“UNRËA nuk ka akses në këto strehimore për të ndihmuar apo mbrojtur të zhvendosurit brenda vendit dhe nuk ka informacion për nevojat dhe kushtet e tyre”, thekson agjencia e OKB-së.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *