Marrëveshjet konfidenciale të barnave rrisin koston e kujdesit shëndetësor zviceran

Shpërndaje lajmin

Rreth 8 miliardë CHF shpenzohen çdo vit për ilaçe të përshkruara për sëmundje specifike në Zvicër. 20 barna përbëjnë rreth një të pestën e kësaj kostoje, shumë prej tyre shiten me çmime të negociuara në fshehtësi. Këto negociata konfidenciale për çmimin e barnave janë një nga arsyet që kostoja e kujdesit shëndetësor zviceran po rritet kaq shpejt, pretendon Curafutura, një shoqatë që përfaqëson kompanitë zvicerane të sigurimeve shëndetësore.
Sipas Curafutura, barnat që synojnë sëmundje specifike u kushtojnë pacientëve dhe taksapaguesve në Zvicër 8 miliardë CHF deri në fund të shtatorit 2022. Kjo përfaqëson afërsisht 1000 CHF për person. 20 prej këtyre barnave më të shtrenjta kushtojnë 1.7 miliardë CHF. Për më tepër, kostoja e shtatë barnave në mesin e 20 barnave më të mira që vlerësohen në bazë të negociatave konfidenciale u rrit me 215%, një normë shumë më e lartë se norma mesatare për 20 barnat e para (+13%) dhe barnat e mbetura në listë (+ 5%), pwrcjell albinfo.ch.
Curafutura thotë se mungesa e transparencës së çmimeve në këto negociata sekrete është kryesisht për shkak të rritjes së shpejtë të çmimeve të barnave dhe kostove të kujdesit shëndetësor. Shoqata kërkon një transparencë më të madhe. Vetëm kur siguruesit shëndetësorë i dinë çmimet e negociuara mund të ndikojnë në to, tha ai. Për më tepër, çmimet konfidenciale nuk i kanë moderuar çmimet, sipas Roman Sonderegger, CEO i Helsana. Në vend të kësaj ajo ka çuar në kosto shtesë, tha ai.
Curafutura rekomandon një sistem të çmimeve të barnave të njohur si modeli i ndikimit buxhetor, një model i cili është miratuar nga parlamenti, por ende nuk është dekretuar. Ky sistem shkakton një ulje automatike të çmimit kur shpenzimet totale për një ilaç tejkalojnë 20 milionë CHF. Nëse aplikohet vetëm për ilaçin Eylea, një ilaç i shtrenjtë që përdoret për trajtimin e degjenerimit të syve, ky model do të kishte kursyer 174 milionë CHF gjatë 12 muajve të fundit. Shoqata tha se është e hutuar nga mosveprimi për zbatimin e një modeli që tashmë është miratuar nga parlamenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *