September 20, 2021

Masat e reja që hyjnë në fuqi nga nesër në Zvicër

Shpërndaje lajmin

Nga e hëna, 19 prill 2021, do të jetë e mundur të mbahen ngjarje me audiencë dhe spektatorë që u nënshtrohen kufizimeve, për shembull në stadiume sportive, kinema, teatro dhe koncerte. Do të lejohen gjithashtu aktivitete të brendshme sportive dhe kulturore, si dhe ndeshje dhe gara të caktuara, përcjell albinfo.ch.

Përveç kësaj, restorantet do të jenë në gjendje të rihapin jashtë zonave të uljes. Klientët duhet të ulen dhe maskat mund të hiqen vetëm për të konsumuar ushqim dhe pije. Një maksimum prej katër personash do të lejohen për tryezë dhe detajet e kontaktit të secilit person duhet të regjistrohen. Tavolinat duhet të kenë një largësi prej 1.5 metrash ose të kenë një ekran të vendosur ndërmjet tyre. Por klubet dhe diskotekat duhet të qëndrojnë të mbyllura. 

Objektet e kohës së lirë dhe të rekreacionit të arritshme për publikun gjithashtu do të lejohen të rihapen në kushte të ngjashme me dyqanet dhe muzetë. Kjo do të thotë që të gjitha zonat e kopshteve zoologjike dhe kopshteve botanike mund të hapen. Maskat duhet të mbahen gjithmonë në zona të brendshme dhe të respektohen rregullat e distancimit. Sidoqoftë, zonat e brendshme të ambienteve të banjës dhe pishinave do të mbesin të mbyllura, përcjell tutje albinfo.ch. 

Ngjarjet me spektatorë ose audiencë do të lejohen edhe një herë. Numri maksimal i vizitorëve do të jetë i kufizuar në 100 persona në ambientet e jashtme – të tilla si në ndeshjet e futbollit ose koncertet në ambient të hapur – dhe 50 persona brenda – si në kinema, teatro dhe koncerte. Pjesëmarrja do të jetë e kufizuar në një të tretën e kapacitetit maksimal të vendit. Do të ketë një kërkesë për ulëse dhe maskat duhet të vishen gjatë gjithë kohës. Një distancë prej 1.5 metrash duhet të mbahet midis vizitorëve në çdo kohë, ose një vend të lënë të lirë. Ushqimi dhe pijet nuk do të lejohen dhe nuk duhet të ketë intervale. 

Takimet private dhe ngjarjet që përfshijnë deri në 15 persona do të lejohen gjithashtu. Këto përfshijnë turne udhëzuese në muze, tubime klubesh ose ngjarje të tjera të kohës së lirë dhe rekreative. Rregullat e mbajtjes së maskave dhe distancës sociale ende zbatohen. 

Kufizimet në lidhje me aktivitetet rekreative sportive dhe kulturore për të rriturit gjithashtu duhet të lehtësohen për individë ose grupe që përfshijnë deri në 15 persona. Garat dhe ndeshjet gjithashtu do të lejohen në këto kushte. Në natyrë duhet të mbahet një maskë ose të respektohet distanca e kërkuar prej 1.5 metrash. Në ambiente të mbyllura do të jetë e nevojshme të vishni një maskë dhe të respektoni rregullat e distancimit. Përjashtime do të bëhen për aktivitetet ku nuk është e mundur të vishesh me maskë, të tilla si gjatë trajnimit në qendrat e fitnesit, ose kur këndon në kor. Në këto raste të jashtëzakonshme, zbatohen rregulla më të rrepta të distancimit, përcjell tutje albinfo.ch. 

Sportet që përfshijnë kontakte fizike ende nuk lejohen në ambiente të mbyllura dhe lejohen vetëm në ambiente të jashtme nëse vishen maska. Akoma rekomandohet që aktivitetet sportive dhe kulturore të zhvillohen jashtë dhe që pjesëmarrësit të testohen para se të marrin pjesë në aktivitete sportive dhe kulturore. 

Mësimi ballë për ballë do të lejohet edhe një herë në një bazë të kufizuar në shkollimin pas-detyrueshëm. Mund të ketë jo më shumë se 50 persona në një klasë dhe dhoma mund të mos mbushet përtej një të tretës së kapacitetit të saj. Maskat e fytyrës duhet të vishen dhe të zbatohen rregullat e distancimit shoqëror. 

Sipas qeverisë, situata epidemiologjike mbetet e pasigurt dhe ka vazhduar të përkeqësohet në javët e fundit. Katër nga pesë treguesit epidemiologjikë për rihapjen aktualisht nuk janë përmbushur, por pranimet në spital po rriten relativisht ngadalë në krahasim me numrin e rasteve të infeksionit dhe situata në njësitë e kujdesit intensiv është relativisht e qëndrueshme. Kjo ndoshta pasqyron progresin në vaksinimin e grupeve në rrezik – pothuajse 50% e atyre mbi 80 vjeç dhe rreth 30% e 70-79-vjeçarëve janë vaksinuar plotësisht. 

Prandaj Këshilli Federal e konsideron të pranueshëm rrezikun e lidhur me këto hapa. Dhe atyre që përfshihen në këto aktivitete do t’u kërkohet të mbajnë maskë dhe të mbajnë distancën shoqërore, me disa përjashtime. 

Në vlerësimin e tij, Këshilli Federal gjithashtu mori parasysh ndikimin social dhe ekonomik të masave, veçanërisht tek të rinjtë. 

Këshilli Federal tha se është i vetëdijshëm për rreziqet e rihapjes. Nëse pranimet në spital rriten, kjo ka shumë të ngjarë të prekë të rinjtë. Sot, më shumë se gjysma e të shtruarve në spital janë nën 65 vjeç. Ekziston rreziku që lehtësimi i masave të duhet të kthehet në varësi të mënyrës se si zhvillohet situata në spitale. Prandaj, Këshilli Federal i bën thirrje publikut të vazhdojë të tregojë kujdes, veçanërisht ata në grupet me rrezik të lartë të cilët do të vaksinohen plotësisht në javët e ardhshme. 

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *