Mashtrimet e klinikave shëndetësore në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Një klinikë në Montreux dhe Martigny ka prezantuar pesë mjekët e saj si gjinekologë, por siç raporton RTS, vetëm njëri prej tyre ka të drejtë të bëjë punën e tij.
Mashtrimi është vërtetuar aq mirë sa ka mbetur pa u vënë re edhe sot e kësaj dite. Në faqen e saj të internetit, klinika në fjalë vlerëson përsosmërinë e njohurive të saj dhe thekson aftësitë e punonjësve të saj.
Problem, në mesin e pesë mjekëve të paraqitur si gjinekologë dhe me të cilët mund të caktohet një takim online, dy nuk kanë kryer trajnimin pasuniversitar të gjinekologëve dhe dy të tjerë janë mjekë, pra pa specializim, gjë që e bën të jashtligjshëm punën e tyre.
“Jam gjithë ditën në sallën e operacionit. Nuk kam kohë të kontrolloj nëse faqja ime është e përditësuar”, ishte arsyetimi i drejtorit të klinikës, përcjell albinfo.ch.
Për mjekun kantonal të Vaudois, një mjek ose asistent mund të kryejë disa shërbime që i përkasin specialiteteve, të tilla si obstetrika dhe gjinekologjia këtu, me kushtin e vetëm që pacientja të informohet verbalisht për titullin e vërtetë të mjekut të saj dhe për atë që ai ka të drejtë të bëjë.
Drejtori i klinikës i thotë RTS se kështu veprohet.
Zyra e mjekut kantonal pohon se janë duke u bërë hapa për sqarimin e situatës. Ai ndoshta do të duhet të pozicionohet në formulimin e zgjedhur, i cili gjithmonë përfshin termin gjinekolog.
Për këtë lloj shkeljeje, ligji i Vaud-it parashikon gjoba që variojnë nga një paralajmërim deri në një dënim financiar prej 200 mijë frangash, apo edhe ndalim të ushtrimit në rastet më të rënda.
Në Valais, ku klinika ka një degë të dytë, gjoba mund të shkojë deri në 100 mijë franga dhe mund të shoqërohet me burgim deri në 3 muaj, përcjell albinfo.ch.
Mashtrimi mbi titujt nuk është i pazakontë sipas Federatës së Pacientëve.
“Është një modë e re. Kemi, për shembull, klinika private që shiten me tituj mjekë të urgjencës për mjekë praktikantë, apo edhe që paraqiten si një alternativë ndaj urgjencave spitalore kur nuk kanë infrastrukturë. Këtu ekziston një problem real i cilësisë dhe presim që kantonet të sigurojnë një monitorim më të mirë të këtyre praktikave”, thotë Simon-presidenti i Federatës së Cyrihut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *