April 19, 2021
Shpërndaje lajmin

Arsyeja e mbajtjes së maskës për një kohë më të gjatë është rreziku që paraqitet nga njerëz të pavaksinuar. Në një memo për autoritetet shëndetësore kantonale, Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) tha se edhe pasi vaksina u është ofruar të gjithëve shqetësohet se infeksioni mund të përhapet midis të pavaksinuarve dhe të çojë në spitale të mbingarkuara, përcjell albinfo.ch.

Për më tepër, Task Forca Shkencore Kombëtare Zvicerane COVID-19 ka sugjeruar që mbajtja e maskës mund të jetë e nevojshme për të shmangur një valë të katërt të infeksioneve, sipas Tages Anzeiger.

Disa kanë reaguar negativisht ndaj sugjerimit. Ruth Humbel nga komisioni parlamentar i shëndetësisë mendon se njerëzve të vaksinuar nuk duhet t’u kufizohen liritë. Në vend të kësaj, institucionet private, të tilla si restorantet, duhet të refuzojnë hyrjen për ata që nuk janë të vaksinuar, ndërsa shërbimet publike mbeten të hapura për të gjithë.

Beat Walti nga PLR (FDP) mendon se ndërsa nuk duhet të ketë dyshim se secili person ka të drejtë të mos vaksinohet, ata duhet të mbajnë përgjegjësinë në rast të infeksionit.

Jürg Utzinger, një ekspert i sëmundjeve tropikale, mendon se nëse të gjitha masat mbrojtëse bien papritmas, ekziston një rrezik i madh i infektimit të të pavaksinuarve. Utzinger tregon Izraelin si një shembull. Izraeli, i cili ka vaksinuar shumicën e popullsisë së tij dhe ka një popullsi të ngjashme me Zvicrën, ka ende një normë më të lartë infeksioni sesa Zvicra – Rastet e reja mesatare ditore të Izraelit 7-ditore aktualisht janë rreth 1,600.

Christoph Berger, kreu i komisionit federal të vaksinimit, tha se nëse gjysma e popullsisë vaksinohet deri në verë, gjysma tjetër do të mbetet e ekspozuar ndaj virusit dhe spitalet do të rrezikojnë të arrijnë përsëri kufijtë e tyre.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *