Mbahen zgjedhjet lokale në Turqi

0
Shpërndaje lajmin

Këtë të diel po mbahen zgjedhjet lokale në Turqi, ku pritet të votojnë mbi 61 milionë qytetarë në 81 provincat e vendit.
Votimi filloi në orën 7:00 të mëngjesit me kohën lokale dhe do të vazhdojë deri në orën 16:00 në 32 provinca lindore të vendit. Në provincat e mbetura, qendrat e votimit hapen në orën 08:00 dhe do të mbyllen në orën 17:00.
Rreth 1,32 milion të rinj votojnë për herë të parë. Në garë janë kandidatë nga 34 parti politike, ndërsa në mbarë vendin janë vendosur më shumë se 206.000 qendra votimi.
Krahas krerëve të 81 provincave, do të zgjidhen 973 kryetarë të rretheve dhe 390 kryetarë bashkie së bashku me 50.336 muhtarë, si dhe anëtarët e asambleve të përgjithshme provinciale dhe të këshillave bashkiakë.
Votuesit që jetojnë në qytetet më të mëdha të Turqisë po hedhin votat e tyre për kryetarë bashkie metropolitane, kryetar bashkie, anëtarësi në këshillat bashkiakë, si dhe për muhtarët dhe këshillat e pleqve.
Ato qytete janë Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon dhe Van.
Në provincat e tjera, votuesit hedhin votat e tyre për anëtarët në këshillat provincialë, kryetarët e bashkive, anëtarët në këshillat bashkiakë, muhtarët dhe këshillat e pleqve. Në fshatra do të votohen për anëtarët në këshillat provincialë, muhtarët dhe këshillat e pleqve.
Partitë kryesore garuese janë Partia për Drejtësi dhe Zhvillim (AK), opozita kryesore Partia Popullore Republikane (CHP), Partia e Lëvizjes Nacionaliste (MHP), Partia IYI dhe Partia Demokratike Popullore (DEM).
Parti të tjera politike janë Partia e Majtë, Partia e Unitetit të Madh, Partia e Atdheut, Partia e Mëmëdheut, Partia e Majtë Demokratike, Partia e Mirëqenies, Partia Komuniste e Turqisë, Partia e Bashkimit të Anadollit, Partia e Fitores, Partia për Çlirimin e Popullit, Lëvizja Komuniste e Turqisë Partia e Pavarur e Turqisë, Partia e së Ardhmes, Partia e Turqisë së Re, Partia e Punës, Partia e Kauzës së Lirë, Partia e të Drejtave dhe Lirive, Partia Ocak, Partia e Bashkimit të Drejtësisë, Partia Demokratike, Partia e Bashkimit të Fuqisë, Partia e Rrugës Kombëtare, Partia e Drejtësisë, Partia e Demokracisë së Ndritshme, Partia e Punëtorëve të Turqisë, Partia e Demokracisë dhe Përparimit, Partia e Lumturisë dhe Partia Atdheu./Anadolu Agency.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *