Mbi gjysma e shtetasve të Kosovës nuk kanë ndërmend të shkojnë në BE pas liberalizimit të vizave

0
Shpërndaje lajmin

Një studim i kohëve të fundit nga SchengenVisaInfo.com zbulon se 62.3 për qind e të anketuarve, të cilët janë kryesisht nga mosha 25 deri në 34 vjeç, thanë se nuk po mendojnë të transferohen në BE, krahasuar me 37.7 për qind që zbuluan planet e tyre për t’u larguar një ditë nga Kosova.
Gjetjet e sondazhit tregojnë se dëshira për të kaluar në BE është shumë e fortë në mesin e atyre që nuk e kishin vizituar bllokun më parë, ndërsa të gjithë të anketuarit që kanë vizituar BE-në pohuan se nuk mendojnë të lëvizin atje së shpejti, transmeton albinfo.ch.
Në mënyrë të detajuar, 50.9 për qind e të anketuarve kanë përvojë udhëtimi në BE, ndërsa për të tjerët, kjo do të ishte hera e parë.
Në mesin e të anketuarve që kanë konfirmuar lëvizjen e tyre në BE, shumica kanë të ardhura mujore ndërmjet € 500 dhe € 1,000, me 15 për qind të të gjithë të anketuarve që bëjnë shumë para në një muaj. Për më tepër, përqindja e të anketuarve që planifikojnë të largohen nga Kosova pas liberalizimit të vizave dhe që gjenerojnë më pak se 300 euro në muaj, si dhe të atyre që arrijnë nga 300 deri në 500 euro në muaj, është 18.4 për qind, që tregon se niveli më i ulët sa të ardhura mujore janë, aq më i lartë është numri i personave që duan të largohen.
Ky pretendim mbështetet më tej pasi vetëm 2.6 për qind e të gjithë të anketuarve kanë plane të udhëtojnë në BE dhe të fitojnë rreth 1000 euro në muaj, që konsiderohet mbi pagën mesatare në Kosovë.
Shumica e të anketuarve ishin gra (61.4 për qind), dhe statusi i tyre i profesionit ishte kryesisht i punësuar, siç pohonin 88.5 për qind, ndërsa 59.6 për qind e të anketuarve kishin arsim të lartë ose më të lartë.
Për më tepër, profesioni më i zakonshëm është IT, Teknologjia dhe Mediat e Komunikimit, me 46.5 për qind të të anketuarve që kanë një profesion të tillë.
Të pyetur se cilat janë arsyet më të rëndësishme për të mos u larguar nga Kosova, 57 për qind e të anketuarve kanë përmendur emrat e familjeve të tyre, të ndjekur nga miqtë (27,2 për qind), dhe 17,5 për qind të tjerë kanë përmendur motivet e patriotizmit.
Për sa u përket atyre që planifikojnë të largohen nga vendi, shtysa kryesore për pretendime të tilla lidhet me punësimin (74.5 për qind) dhe turizmin (53.2 për qind). Gjermania, Zvicra dhe Franca janë destinacionet kryesore për të anketuarit, me 55.3 për qind të të anketuarve që kanë treguar se kanë synime të lëvizin atje brenda një viti nga liberalizimi i vizave (76.6 për qind) dhe brenda pesë viteve të ardhshme (10.6 për qind), ndërsa 12.8 për qind të tjerë ende nuk kanë një përgjigje.
Sa i përket tregut të punës, 95.7 për qind e të anketuarve besojnë se liberalizimi i vizave do të ndikojë në fuqinë punëtore të Kosovës, dhe 74.5 për qind e të anketuarve të tjerë pohojnë se liberalizimi i vizave është pozitiv për kosovarët.
Të pyetur nëse do të ishin të gatshëm të largoheshin nga puna e tyre aktuale nëse do t’u ofrohej një mundësi më e mirë punësimi në BE, 78.7 për qind thanë se do ta bënin, ndërsa 21.3 për qind thanë se do të refuzonin.
Mirëpo, arsyeja kryesore pse kosovarët do të transferoheshin në BE qëndron në një gjë; cilësi më të mirë të jetës, me 78.7 për qind të të anketuarve që e konfirmojnë këtë. Pagat më të larta (68.1 për qind), më shumë mundësi pune (55.3 për qind) dhe sundimi i ligjit (51.1 për qind) janë arsyet kryesore që kosovarët të largohen nga vendi i tyre për në BE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *