“Mbiemri i dyfishtë” për çiftet e martuara mund të rikthehet në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Komisioni i Çështjeve Ligjore të Dhomës së Përfaqësuesve ka miratuar të premten një projekttekst, i cili parashikon mundësinë e vendosjes së mbiemrit të dyfishtë për fëmijët.
Drafti është më fleksibil sesa sipas ligjit të vjetër dhe për më tepër, do të ishte e mundur që burrat dhe gratë ose partnerët e regjistruar të vendosin, pavarësisht nga njëri-tjetri, të mbajnë një emër të dyfishtë, me ose pa vizë ndarëse (-).
Peter-Müller ose Müller-Peter
Sipas draftit, çiftet do të kishin dy zgjedhje: ose të merrnin një mbiemër të përbashkët në mënyrë që të dy bashkëshortët të mbanin një emër të dyfishtë identik. Kështu, ata të dy do të quheshin Müller-Peter.
Ose secili do të mbajë emrin e tij ose të saj të pamartuar, të cilit ai/ajo mund t’i shtojë emrin e partnerit. Kështu, njëri do të quhej Müller-Peter, dhe tjetri Peter-Müller, shkruan swissinfo.
Ndryshe nga synimi i tij fillestar, komisioni kërkon të lejojë fëmijët të mbajnë një emër të dyfishtë, të formuar nga emrat e prindërve.
Personave që janë tashmë të martuar ose që jetojnë në një partneritet të regjistruar, si dhe fëmijëve të mitur të prindërve të martuar ose të pamartuar, u jepet mundësia, me anë të një deklarate të thjeshtë, të formojnë më pas një emër të dyfishtë në përputhje me ligjin e ri.
Ndryshimi në 2013
Që nga viti 2013, çiftet e fejuara kanë pasur dy mundësi. Në momentin e martesës, ata mund të mbajnë emrin e tyre të vetëm ose të zgjedhin një nga të dy si mbiemër të përbashkët.
Mundësia që çiftet e martuara të mbanin zyrtarisht një emër të dyfishtë pa viza – si Susanne Leutenegger Oberholzer, u zhduk. Megjithatë, si shembull, Ministrja e Drejtësisë Karin Keller-Sutter mund të vazhdojë ta quajë veten me këtë emër, pasi nuk ka asnjë vlerë ligjore.
Fëmijët mbajnë mbiemrin e përbashkët ose, nëse secili prind ka mbajtur emrin e tij të pamartuar, mbiemrin e caktuar nga bashkëshortët në momentin e martesës. Megjithatë, prindërit mund të ndryshojnë mendje dhe të zgjedhin emrin e bashkëshortit tjetër brenda një viti nga lindja e fëmijës së tyre të parë, përcjell albinfo.ch.
Zhdukja e emrit të dyfishtë është kritikuar në disa raste, teksa në 90% të rasteve gruaja merr emrin e burrit.
Sipas autorit të tekstit, ish-deputetja Luzi Stamm tha se kjo rregullore nuk e arrin objektivin e dëshiruar për barazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *