Më pak sulme në zemër dhe goditje në tru/ Çfarë këshillojnë studiuesit

Share

Studimi i ri tregon se dieta e shëndetshme mund të ulë rrezikun për sulm në zemër dhe goditje në tru. “Megjithëse secili model i ushqimit të shëndetshëm përfaqëson një kombinim të ndryshëm të përbërësve dietikë, studimi ynë tregon se respektimi më i madh i ndonjërit prej katër modeleve të ushqimit të shëndetshëm që kemi parë shoqërohet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare dhe përfitimet shëndetësore vazhdojnë midis grupeve racore dhe etnike , “tha autori i studimit Zhilei Shan. Ai është një bashkëpunëtor kërkimor në departamentin e të ushqyerit në Harvard TH Chan Shkolla e Shëndetit Publik në Boston.

Për studimin, grupi i Shan u përqendrua në rezultatet dietike për katër modele të ushqimit të shëndetshëm: Indeksi i Ushqimit të Shëndetshëm-2015. Rezultati alternative i dietës mesdhetare; Indeksi i Dietës së Shëndetshme Bimore; dhe Indeksi Alternativ i Ushqimit të Shëndetshëm.Megjithëse secila dietë ishte e ndryshme, të gjithë ata theksuan duke ngrënë drithëra, perime, fruta, bishtajore dhe arra, ndërsa hanin më pak mish të kuq dhe të përpunuar dhe pije të sheqerosura.

Studiuesit krahasuan secilën dietë me rrezikun për sëmundje kardiovaskulare duke përdorur të dhëna për gati 75,000 gra në Studimin e Shëndetit të Infermierëve dhe gati 91,000 gra në Studimin e Shëndetit të Infermierëve II. Ata gjithashtu përdorën të dhëna për më shumë se 43,000 burra në Studimin e Ndjekjes së Profesionistëve të Shëndetit.

Përgjatë disa dekadave të ndjekjes, studiuesit zbuluan se njerëzit që mbanin një model të shëndetshëm ushqimi kishin një rrezik prej 14% në 21% më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare, krahasuar me njerëzit që nuk hanin gjithmonë një dietë të shëndetshme.Të gjitha modelet e ushqimit të shëndetshëm patën një efekt të ngjashëm në uljen e rrezikut kardiovaskular në të gjitha grupet racore dhe etnike – përfshirë rrezikun e sëmundjes së zemrës dhe goditjes në tru. Sipas studiuesit Dr. Frank Hu, “Këto të dhëna japin prova të mëtejshme për të mbështetur udhëzimet aktuale dietike që ndjekja e modeleve të shëndetshme të ushqimit jep përfitime shëndetësore afatgjata në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare“. Hu është profesor i të ushqyerit dhe epidemiologjisë në Harvard.

Nuk ka një dietë të vetme për të gjithë që është më e mira për të gjithë. Dikush mund të kombinojë ushqime në një larmi mënyrash fleksibël për të arritur modele të shëndetshme ushqimi në përputhje me nevojat shëndetësore të individëve, preferencat e ushqimit dhe traditat kulturore”, tha ai në një njoftim për shtyp të shkollës./ CNA.al


Share

Komente