November 28, 2021

Më shumë zviceranë po sëmuren nga kanceri, por më pak po vdesin prej tij

Shpërndaje lajmin

Numri i pacientëve me kancer në Zvicër po rritet, kryesisht për shkak të plakjes së popullsisë. Por rreziku i vdekjes nga sëmundja është zvogëluar si për burrat ashtu edhe për gratë.

Rreth 23,100 burra dhe 19,650 gra u diagnostikuan me kancer çdo vit midis 2013 dhe 2017, sipas Raportit Zviceran të Kancerit 2021. Kjo përfaqësoi një rritje të kombinuar prej 3,350 raste të reja në krahasim me periudhën e mëparshme pesëvjeçare, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch. 

Këtë vit këto shifra vlerësohet të jenë rritur në 26,000 për burrat dhe 22,000 për gratë. Ndryshimi demografik, një numër në rritje i të moshuarve në Zvicër, qëndron pas kësaj rritjeje, thanë autorët. 

Midis 2013 dhe 2017, rreth 9,400 burra zviceranë dhe 7,650 gra vdiqën nga kanceri çdo vit. Kjo do të thotë se rreth 30% e të gjitha vdekjeve të meshkujve dhe 23% e të gjitha vdekjeve të grave ishin për shkak të kancerit. 

Në përgjithësi, 21% e vdekjeve vjetore të lidhura me kancerin midis meshkujve u shkaktuan nga kanceri i mushkërive, 14% nga kanceri i prostatës dhe 10% nga kanceri i zorrës së trashë. Midis grave, kanceri i gjirit ishte përgjegjës për 18% të vdekjeve nga kanceri, kanceri i mushkërive për 16% dhe kanceri i zorrës së trashë për 10%. Leuçemia dhe tumoret e trurit shkaktuan më së shumti vdekje tek fëmijët. Kanceri i mushkërive është shkaku më i zakonshëm i vdekjeve nga kanceri, me 3,200 vdekje në vit, përcjell tutje albinfo.ch. 

Numër i ulët i pacientëve të rinj 

Rreziku i kontraktimit të sëmundjes është ulur te burrat dhe ka mbetur i njëjtë tek gratë për periudhën 2003 deri në 2017. Ndërkohë, gjatë dy dekadave të fundit numri i përgjithshëm i djemve dhe të rinjve që raportuan se kishin kancer u rrit çdo vit me 0.8%, për vajzat dhe gratë e reja shifra ishte 1.8%. 

Tek meshkujt, 50.3% e rasteve të reja janë për kancerin e prostatës, mushkërive dhe zorrës së trashë, ndërsa për gratë 51.1% janë për kancerin e gjirit, mushkërive dhe zorrës së trashë. Leuçemia, tumoret e trurit dhe tumoret nga indet embrionale janë kanceret më të zakonshme tek fëmijët. 

Krahasuar me nëntë vende evropiane, numri i pacientëve të rinj me kancer në Zvicër, për të gjitha llojet e tumoreve është i ulët si për burrat ashtu edhe për gratë. Shkalla e vdekshmërisë në Zvicër është e dyta më e ulëta për burrat dhe më e ulëta për gratë, u gjet në raport. 

Raporti i tretë Zviceran i Kancerit u përgatit nga Zyra Federale e Statistikave, së bashku me Regjistrin Kombëtar të Kancerit dhe Regjistrin e Kancerit të Fëmijëve (CRC). 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *