Mijëra pensionistë në Zvicër, në prag të varfërisë

0
Shpërndaje lajmin

Në Zvicër ekziston një hendek i madh në pasuri midis pensionistëve. Derisa shumica e të moshuarve mund t’ia dalin me lehtësi jetesën, një në pesë jeton ose nën ose afër kufirit të varfërisë. 
Rreth 50,000 pensionistë nuk kanë asnjë mbështetje financiare për të kompensuar të ardhurat e tyre të ulëta, raporton swi, përcjell Albinfo.ch.
Bernard dhe Pierrette Apothéloz janë të dy në fillim të të 70-tave. Me pensionet e tyre të pakta dhe pa kursime apo përfitime shtesë, çifti shpesh ka vështirësi të paguajë faturat e tyre. Për shkak të gjendjes së tyre financiare, ata nuk janë në gjendje të përballojnë asnjë kosto të paparashikuar.
“Thjesht mbajtja e kokës mbi ujë është një betejë e vazhdueshme”, thotë burri.  Ata janë “shumë të stresuar” për paratë.  Vitet e fundit, ata kanë parë me shqetësim rritjen e kostove të kujdesit shëndetësor dhe të mallrave bazë.
Në banesën e tyre të vogël në Neuchâtel çifti vizitohet nga një punonjës social nga Pro Senectute. Kjo organizatë, e cila mbron të drejtat, dinjitetin dhe mirëqenien e të moshuarve, ofron këshillim dhe ndihmë sociale për ata që janë në vështirësi financiare.
Në pesë vitet e tyre prej kur dolën në pension, Bernard dhe Pierrette u është dashur të përballen me fatura të papaguara për kujdesin dentar, si dhe me dilemën se si të vendosin ushqimin në tryezë.
“Ishte fundi i muajit dhe ne nuk kishim mbetur as 20 franga për blerjet javore”, kujton Pierrette. 
“Edhe duke zbritur vetëm në bazat e zhveshura, ne duhet të numërojmë çdo qindarkë”, thotë ajo.
Çifti kanë eliminuar shumicën e shpenzimeve jo thelbësore. “Unë mund të blej më ndonjë dhuratë për gruan time,” ankohet Bernard. Ai ka kufizuar aktivitetet e tij të kohës së lirë, ka bare klubin javor të kartave dhe “një kafe ose birrë herë pas here”. Ndërsa rrugën deri në qytet e bën në këmbë.
Ndërkohë gruaja e tij ka shkurtuar çdo gjë përveç cigareve.  Çifti ndihet gjithnjë e më i izoluar, ngase ftesa e miqve është bërë shumë e shtrenjtë, por ata e shmangin atë “ndoshta edhe nga ndjenja e turpit” përballë bashkëmoshatarëve të tyre me gjendje financiare më të mirë.
Ashtu si ky çift i Neuchâtel-it, gati 9% e të moshuarve mbi 65-vjeç thonë se kanë vështirësi të mëdha për të përballuar jetesën, sipas lidhjes së jashtme të Zyrës Federale të Statistikave.
Një studim i fundit i porositur nga Pro Senectute zbuloi se mbi 200,000 pensionistë (ekuivalenti i gati 14% të pensionistëve, krahasuar me 6% të popullsisë së punës) jetojnë me të ardhura nën kufirin e varfërisë dhe 100,000 të tjerë janë afër këtij kufiri. Gjithsej një në pesë qytetarë të moshuar mund të konsiderohet i varfër ose në rrezik për të rënë në varfëri.
Gratë, njerëzit me nivel të ulët arsimor dhe të huajt janë në rrezik më të madh se pjesa tjetër e popullsisë. Domethënë, kushdo që ka të ngjarë të ketë pasur një punë me të ardhura të ulëta ose karrierë të fragmentuar, e cila më pas reflektohet në një pension shumë të ulët, shpjegon Rainer Gabriel, një studiues në Institutin e Diversitetit dhe Integrimit Social në Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Cyrihut (ZHAW)./Albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *