January 24, 2022

Mirupafshim Zvicër, përshëndetje botë!

Shpërndaje lajmin

Statistikat zbulojnë të gjitha, përfshirë vendin në të cilin 165 burra, por jo një grua e vetme, u zhvendosën kohët e fundit.

Një mall për aventura në toka të largëta, një mundësi për karrierë, dashuri: ka shumë arsye pse zviceranët paketojnë bagazhet dhe përjetojnë jetën, qoftë edhe për një kohë, në një vend tjetër. Ne futemi në të dhëna për të marrë një pamje më të plotë të 10% të qytetarëve zviceranë që jetojnë jashtë, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch. 

Shumica qëndrojnë në Evropë 

Emigrantët zviceranë janë të shpërndarë në të gjithë globin. Por disa destinacione janë qartë më të popullarizuara se të tjerët, siç zbulohet nga shifrat për vitin 2019, më të fundit në dispozicion. 

Shumë njerëz lëvizin në vendet fqinje ose afër Evropës: Franca, Gjermania, Britania dhe Italia janë destinacione të njohura emigrimi. Ndërsa gjithnjë e më shumë zviceranë po aplikojnë krem ​​dielli dhe po shkojnë drejt Spanjës dhe Portugalisë, Evropa Lindore në përgjithësi shmanget. 

Zviceranëve gjithashtu u pëlqen të udhëtojnë më tej përtej Atlantikut, mbi të gjitha në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Në Amerikën e Jugut, Brazili është vendi më i popullarizuar për të ngritur një shtëpi të re. 

Pak zviceranë emigrojnë në Afrikë. Azia Juglindore është shumë më e popullarizuar, për shembull Tajlanda, përcjell tutje albinfo.ch.

Asnjëherë moshë shumë e vjetër 

Informacione të mëtejshme të zbuluara nga të dhënat përfshijnë moshën e migrantëve zviceranë, me ata midis 20 dhe 34 vjeç që janë veçanërisht të prirur për endje. 

Shumë njerëz në këtë grupmoshë tashmë kanë fëmijën e tyre të parë, gjë që mund të shpjegojë pse ka kaq shumë fëmijë të vegjël që largohen nga Zvicra. Përveç kësaj, kur fëmijët arrijnë moshën shkollore ose adoleshencën e tyre, aventura të tilla bëhen më të komplikuara. 

Sidoqoftë, shpërndarja e moshës tregon se nuk është kurrë vonë për të bërë një fillim të ri. Në 2019 dy gra u zhvendosën jashtë vendit që kishin mbushur 100 vjeç. 

Mosha gjithashtu ndikon në zgjedhjen e destinacionit: sa më i vjetër të jesh, aq më shumë ka gjasa të tërhiqesh nga Spanja me diell. Pensionistët gjithashtu kanë më shumë të ngjarë se zviceranët e rinj të shkojnë në Tajlandë, Turqi dhe Serbi, përcjell tutje albinfo.ch. 

Burrat shkojnë në Tajlandë, gratë në Islandë 

Të gjithë 165 emigrantët që u transferuan në Vatikan midis 2011 dhe 2019 ishin meshkuj. Dhe nuk është çudi: gratë nuk mund të bashkohen me Gardën Zvicerane dhe Kisha Katolike në përgjithësi nuk njihet saktësisht për të qenë një punëdhënëse me mundësi të barabarta. 

Shumë zviceranë emigruan në Azi, veçanërisht në Vietnam dhe Tajlandë, të cilat ishin rreth dy herë më të popullarizuara tek burrat sesa tek gratë. Arabia Saudite gjithashtu duket më tërheqëse për meshkujt, ose më pak tërheqëse për femrat. 

Sidoqoftë, disa vende u tërheqin më shumë grave, megjithëse ndryshimet janë më pak të dukshme. Islanda dhe Çadi kryesuan këtë listë. 

Efekti kovid 

Njerëzit zviceranë nuk largohen vetëm nga Zvicra, çdo vit shumë kthehen në shtëpi. Për shumë vite, disa mijëra më shumë zviceranë u larguan nga vendi sesa u kthyen. Ndoshta si rezultat i pandemisë Covid-19, 2020 ishte viti i parë për një kohë të gjatë që bilanci neto u barazua: pak më pak se 26,000 zviceranë emigruan dhe një numër i ngjashëm i emigrantëve u kthyen. 

Midis 2011 dhe 2019, 52.5% e zviceranëve që u larguan ishin meshkuj. Në përgjithësi, burrat dhe gratë zgjedhin destinacione të ngjashme kur lëvizin jashtë vendit, por ka disa përjashtime të jashtëzakonshme. 

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *