Mjeku faturon 26 orë në ditë, pasurohet në kurriz të atyre që paguajnë sigurim

0
Shpërndaje lajmin

Një sistem tarifor i vjetërsuar po i bën disa mjekë të pasur dhe po u kushton atyre që paguajnë prime miliona franga. Megjithatë, pasardhësi nuk është pa polemika.
Sipas faturimit të tij, një neurolog i zellshëm punoi 6192 orë në një vit. Llogaritur mbi 240 ditë pune, që do të ishin gati 26 orë në ditë që thuhet se ka punuar mjeku. Shërbimet e faturuara i kushtojnë kompanive të sigurimeve shëndetësore dhe si rrjedhim paguesve të primeve më shumë se 1.3 milionë franga. Siç tregon një hetim i “Tagesanzeiger”, përveç neurologut ka edhe mjekë të tjerë të etur.
Kushdo që dëshiron të akuzojë mjekët për qëllime mashtruese mund të jetë duke bërë gjykime të parakohshme. Siç shpjegon për gazetën Verena Nold, drejtoreshë e Santésuisse, ka një sistem të vjetëruar pas tij: “Tarifa për trajtimin mjekësor ambulator (Tarmed) u prezantua 20 vjet më parë dhe nuk është rishikuar kurrë plotësisht që atëherë.” Provimet do të tarifoheshin për të njëjtën kohëzgjatje si në vitin 2004, megjithëse tani ato mund të kryhen shumë më shpejt. Nold flet për një “makinë parash” për disa mjekë.
Urs Stoffel nga bordi qendror i Shoqatës së Mjekësisë Zvicerane FMH thotë për gazetën se asnjë mjek i vetëm nuk mund të punojë mesatarisht 23 apo edhe 24 orë në ditë. “Këto janë dele të zeza, ndërsa mijëra mjekë në praktikë faturojnë plotësisht saktë.” Për të problemi nuk qëndron te mjekët. Ministria e Shëndetësisë po vonon futjen e një sistemi të ri tarifor.
Por sistemi i ri tarifor është gjithashtu i diskutueshëm. Këshilli i Shteteve të PS-së dhe anëtari i Komisionit Shëndetësor Pierre-Yves Maillard ka frikë: “Për dhjetë vjet do të jemi përsëri në të njëjtën pikë, pozicionet individuale janë të vjetruara dhe paguhen shumë lart”. Në vend të kësaj, ai dëshiron më shumë transparencë dhe kontroll në faturim. “Nuk dua të denoncoj të gjithë mjekët, por abuzimet duhet të kontrollohen sistematikisht dhe më mirë”./20 minuten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *