Mos u frikësoni! Ja çfarë janë shenjat e lindjes te bebet dhe si t’i trajtoni

Shpërndaje lajmin

Shenjat e lindjes te bebet janë zona të lëkurës së zbardhur dhe/ose të ngritur që janë të pranishme në lindje ose brenda disa javësh pas lindjes. Shenjat e lindjes përbëhen nga qeliza anormale të pigmentit ose enët e gjakut. Megjithëse shkaku i shenjave të lindjes nuk dihet, shumica e tyre janë të padëmshme dhe nuk kërkojnë trajtim.
Llojet e shenjave të lindjes
Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të shenjave të lindjes:
– Shenja të rrafshëta, të kuqe ose rozë në lëkurë (arna të salmonit ose lejlekut)
– Grumbuj të kuq të ngritur (shenja si copëza luleshtrydheje ose hemangioma)
– Shenjat e kuqe, vjollcë ose të errët (njollat e verës portuale)
– Arna të rrafshëta, të celëta ose të errëta (njolla si kafe me qumësht)
– Njolla blu-gri
– Nishane kafe ose të zinj (nishane kongjenitale)
Trajtimi për shenjat e lindjes
Shumica e shenjave të lindjes nuk kanë nevojë për trajtim, ndërsa disa po. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kontrolloni një shenjë lindje nëse shqetësoheni për këtë. Një shenjë lindje mund të hiqet nëse ndikon në shëndetin e një personi ose për arsye kozmetike.
Trajtimet e mundshme për shenjat e lindjes përfshijnë:
– Medikamente – për të zvogëluar rrjedhën e gjakut në shenjën e lindjes, e cila mund të ngadalësojë rritjen e saj dhe ta bëjë atë me ngjyra të lehta
– Terapi me lazer – ku nxehtësia dhe drita përdoren për ta zvogëluar dhe zbehur shenjën e lindjes (funksionon më mirë nëse fillohet nga mosha 6 muajsh dhe 1 vjeç)
– Kirurgji – për të hequr shenjën e lindjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *