Mund t’ju bëjnë për spital, eksperti paralajmëron rrezikun që vjen nga vemjet

Shpërndaje lajmin

Me ardhjen e pranverës, vjen dhe një rrezik për të cilin nuk jemi të vetëdijshëm. Vemjet përbëjnë një rrezik si për njerëzit ashtu dhe për kafshët. Jetojnë kryesisht nëpër gjethe pemësh si pisha, dëllinja etj por vitet e fundit kanë filluar të shfaqen në zona jo pyjore.
Numri i tyre është në rritje, veçanërisht në zonat me parqe, kopshte dhe zona të gjelbra të vendeve si xhamitë dhe shkollat. Por çfarë dëmi kanë për shëndetin e njeriut. Prof. Dr. Hüseyin Çetin, lidhur me rritjen e numrit të vemjeve dhe përhapjen e tyre nëpër qytete, tha:
“Qimet e vemjeve janë alergjenë për njerëzit dhe kafshët. Njerëzit që bien në kontakt me këto qime përjetojnë skuqje në sytë dhe lëkurën e tyre, dhe dëshira për kruajtje gjithashtu rritet.”, tha ai. Ata që kanë një trup alergjik dhe ata që kanë astmë përballen me rezultate të këqija.
Si rezultat, ata mund të na çojnë në spital. Sa i përket rrezikut për kafshët shtëpiake, Çetin tha: “Qentë dhe macet që bien në kontakt me vemjet përjetojnë skuqje në gojë. Edhe ënjtje dhe dhimbje shfaqen në gjuhë. Nëse përkeqësohen, edhe mund të ngordhin.
Ënjtja në gojë e vështirëson frymëmarrjen e tyre. Kafshët në kontakt me vemjet përjetojnë shqetësim dhe rritje të pështymës. Lezionet që ndodhin veçanërisht te qentë mund të shkaktojnë edhe humbje të gjuhës nëse ndërhyhet me vonesë.
Është mirë të mos i lini kafshët të ecin në zona të tilla si parqet ku shihen vemjet. Nëse kafsha zbulohet një vemje, ajo nuk duhet të preken me duar të zhveshura. Por prapëseprapë është e nevojshme ta çoni kafshën te veterineri. Sepse efekti mund të ndodhë pas disa orësh.”, tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *