Muttertag: Si e feston Austria Ditën e Nënës?

0
Shpërndaje lajmin

Ashtu si shumë vende të tjera, Dita austriake e Nënës festohet të dielën e dytë të majit – por vendi i shton “shijen” e tij festës.
Dita e Nënës është një festë që nderon nënat dhe lidhjet e nënës, shumë e lidhur me lëvizjet e grave në të gjithë botën. Në shumë vende, përfshirë Austrinë, data festohet të dielën e dytë të majit, kur nënat mund të presin të marrin dhurata, shkruan thelocal.
Megjithatë, jo të gjitha vendet e festojnë datën në të njëjtën ditë. Në Norvegji, për shembull, Dita e Nënës bie të dielën e dytë të shkurtit, ndërsa Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar festojnë të Dielën e Nënës të dielën e katërt të Kreshmës – që ishte më 27 mars të këtij viti.
Vende të tjera, përfshirë Spanjën dhe Portugalinë, e festojnë të dielën e parë të majit. Megjithatë, Austria, Gjermania dhe Zvicra në fakt prezantuan festën në të njëjtën ditë me festimin e parë në Shtetet e Bashkuara – ku “versioni modern” i datës filloi në 1907, transmeton albinfo.at.
Kur filloi Austria të festonte Ditën e Nënës?
Muttertag u prezantua për herë të parë në Austri në vitin 1924 pas një iniciative të aktivistes për të drejtat e grave Marianne Hainisch.
E lindur pranë Vjenës më 1839, ajo ishte një grua e mirëarsimuar që mbrojti të drejtat e grave për arsimim të duhur. Hainisch shkroi në mënyrë të famshme artikullin “Mbi Edukimin e Grave”, duke bërë thirrje që Qyteti i Vjenës të fillojë orët shkollore për vajzat. Ajo krijoi klasa për vajza me fonde private, të cilat u njohën nga qyteti i Vjenës në vitin 1981.
Përpjekjet e saj vazhduan dhe ajo bëri fushatë që gratë të lejoheshin të ndiqnin arsimin e lartë dhe u bë lider në lëvizjen e të drejtës së votës në Austri.
Më në fund, ajo u bë një nga themeluesit e Partisë së Grave Austriake në vitin 1912. Në vitin 1920, djali i saj, Michael Hainisch, u bë Presidenti i parë i Austrisë pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore dhe rënies së monarkisë.
Si e festojnë austriakët?
Festimet mund të duken të njohura për shumë njerëz në mbarë botën. Fëmijët e vegjël do të përgatisin dhurata të punuara me dorë për nënat e tyre në kopshte ose do të mësojnë këngë të ëmbla për t’u kënduar atyre të dielën.
Familjet do të përgatisin mëngjesin në shtrat për nënën dhe do t’i japin asaj çokollatë dhe lule.
Megjithatë, lulet janë pothuajse një dhuratë e detyrueshme në shumë festa, përfshirë ditën e nënës në Austri. Ka një arsye pse dyqanet e luleve konsideroheshin “dyqane thelbësore” gjatë bllokimeve dhe lejoheshin të qëndronin të hapura.
Ndërsa në disa vende festimet mund të zhvillohen vetëm me një dhuratë të vogël ose çokollatë, austriakët ka shumë të ngjarë t’u sjellin lule nënave të tyre (siç bëjnë në ditën e Shën Valentinit, ditën e grave dhe shumë festime dhe ditëlindje të tjera).
Për më tepër, dashuria e Austrisë për natyrën dhe kulturën shkëlqen në këtë datë. Është e zakonshme që njerëzit të kalojnë ditët e së dielës – veçanërisht pasi festimi bie në mes të pranverës – jashtë dhe rreth e rrotull.
Familjet do të marrin ditën për të shkuar me nënat duke ecur nëpër qytete ose për një shëtitje në një park. Vendi alpin është gjithashtu i famshëm për ofertat e tij kulturore. Dita e Nënës është një mundësi e shkëlqyer për të marrë nënat jashtë për teatër ose ngjarje të tjera kulturore.
Gjithsesi, çdo familje ka traditën e vet, pasi ideja është që ta kalojnë datën duke festuar nënat ashtu siç do të preferojnë.
Ana komerciale e saj
Ashtu si në pjesën më të madhe të botës, kompanitë e kanë rrëmbyer datën, natyrisht. Duke filluar rreth një javë para Ditës së Nënës – ndonjëherë një muaj, kompanitë në Austri do të fillojnë të reklamojnë produkte, zbritje dhe oferta.
Meqenëse bie të dielën, shumica e dyqaneve do të mbyllen në këtë datë, edhe pse nuk është festë bankare në Austri.
Megjithatë, ideja është të prezantohen oferta për dhurata të blera më parë, zakonisht gjëra tipike dhe klishe.
Restorantet dhe baret, të cilat qëndrojnë të hapura të dielave, do të kenë menu të veçanta dhe zbritje për familjet.
Fjalor i dobishëm: mënyra të ndryshme për të uruar ditën e nënës në gjermanisht
Alles Liebe zum Muttertag
Einen fröhlichen Muttertag
Alles Gute zum Muttertag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *